Race reportage

Klicka på önskad artikel nedan för att öppna den.

2014-06-28 - MKR 5 (Hedemora)

MKR 5 – SMK Hedemora (2014-06-28)

Då var det dags för femte och sista MKR tävling innan sommaruppehållet. Denna gång är det SMK Hedemora som anordnar tävlingen, det skall bli intressant att få köra på en helt ny bana för oss. Max och Moa har aldrig varit och kört på denna bana inte ens varit här och tränat, jag själv tävlade här för drygt 30 år sedan.

Vädret: Regn i stort sätt hela dagen, banan hann ibland torka upp lite grand innan det kom mer regn. Unipro UniGo rapporterar att det var 9 grader på morgonen och som varmast 18 mitt på dagen.

Antal startande: 45 (Micro) och 21 (Mini)

Moa (Micro)

Träning

Hedemoras bana är en 20 banan d.v.s. det får max vara 20 kartar på banan samtidigt. Därför delas/lottas förarna in i tre grupper med 15 förare i vardera grupp, Moa hamnar i grupp 1. Eftersom vi inte kört en meter på denna bana tidigare så har vi studerat banan på Google Maps, men det är inte samma sak som en fysisk inspektion. Därför gick Moa och jag banan på fredagskvällen (något vi ofta gör) för att inspektera banan och diskutera spårval och givetvis de bästa omkörningsställena.

Vi gör inte så många förändringar på Moas kart under träningen eftersom det är viktigare att hon hittar runt än att ge henne nya förutsättningar inför varje träning. Men det har hänt något med Moas körning efter framgångarna i Södertälje och Rasbo, för Moa är tidsmässigt direkt med i sin grupp från första träningspasset. Det är svårt att jämföra tiderna mellan de olika grupperna eftersom förutsättningarna ändrar sig hela tiden, ibland är det uppehåll och banan börjar torkar upp men i nästa pass så kan det regna igen.

Bästa tid: 43,639

Tidkörning

När jag studerar logfilerna under träningen och inför tidkörningen i Off Camber Data så bör vi egentligen gå upp något kugg i drev. Men eftersom det är uppehåll inför tidkörningen och det inte står lika mycket vatten på banan tar vi beslutet att vi troligen ligger helt rätt i drev.

Inför tidkörningen pratar vi igenom att det är viktigt att om Moa kommer ikapp någon och inte kommer om på något varv så måste hon släppa en lucka för att inte behöva anpassa sin fart efter framförvarande. Moa vill starta långt fram och vi ställer upp bakom Wilgot Edqvist (#31), det är bra för då får vi någon att jaga. När de kör ut från depån tar hon direkt rygg på Wilgot och hon har inga som helst problem att följa med honom, hon är snarare snabbare än Wilgot. Men hon verkar ha glömt vad vi pratade om det där med att släppa en lucka, jag viftar med armarna för att försöka få henne att släppa en lucka och tillslut så gör hon det (om det beror på att hon såg mig eller kom på sig själv vet jag inte). Hon släppa förbi ytterligare en kart innan hon börjar ett flygande varv men hon snurrar i långvänstern efter bakrakan. Samtidigt går måldomaren fram med målflaggan, jag står och hoppas på att hon skall få ett till varv och hon hinner precis förbi innan han börjar vinka av. Nu gäller det bara att hålla tummarna igen att hon inte snurrar på sitt sista varv. Oj oj oj vilket sista varv hon gör och hjulen snurrar åt rätt håll under hela varvet, hon sätter gruppens bästa tid och hon är 3,5 tiondelar snabbare än den som är näst snabbast.

När grupp 1 åkte ut så var det fortfarande riktigt blött men banan torkar upp mer och mer och när grupp 2 och 3 kör sin tidkörning så är banan betydligt torrare. Genom detta så är sex förare snabbare i de andra grupperna än Moa och hon sätter kvalets sjunde bästa tid men eftersom det är skiftande väderleksförhållanden och att Sebastian Enholm (#44) tid från grupp 2 är mer än 101% snabbare än vad Moa tid var så delas de in enligt 101% regeln. 1:a blir den snabbaste tiden, 2:a blir den snabbaste tiden från den näst snabbaste gruppen, 3:a blir den snabbaste tiden från den tredje snabbaste gruppen, 4:a blir tvåan från den snabbaste gruppen, 5:a blir tvåan från den näst snabbaste gruppen o.s.v. Därför blir Moa trea i tidkörningen.

Placering: 3:a (Bästa tid: 43,571)

Heat (8 varv)

Förarna delas in i fem grupper A, B, C, D och E enligt 101% regeln från tidkörningen. Moa hamnar i grupp C eftersom hon har tredje bästa tid. Eftersom de är fem grupper och alla skall möta alla så kommer Micro att köra fyra heat, det kommer att bli en lång dag idag.

Heat 1 (B + C)

I Moas första heat är startuppställningen enligt följande för de tre första leden. 1:a startar Kristoffer Norling (#69), 2:a startar Moa Runesson (#95), 3:a startar Jonathan Wandin (#7), 4:a startar Nicolas Castillo (#17), 5:a startar Filip Eriksson (#27) och 6:a startar Rasmus Jansson (#65).

Att starta tvåa är nog den svåraste positionen att starta på i ett heat. Dels måste man hålla koll på mastern som ligger bredvid en (vrida på huvudet) samtidigt som man måste hålla koll på startkorridoren så att man inte kör över linjen med ett hjulpar (när man vrider på huvudet) och givetvis vara med när flaggan dras. Därför pratar vi igenom startproceduren med Moa innan start att hon måste ligga bakom mastern men inte för långt bakom, utan man skall helst ligga nästan jämsides när flaggan går.

Vi pratar även om hur hon skall göra ner emot och in i första sväng för att försöka behålla sin andra plats. Det blev nog lite mycket för Moa att hålla reda på i starten och hon missar starten lite och är passerad av Jonathan innan start och mållinjen, men hon håller tredje platsen under det första och andra varvet. På det tredje varvet blir hon passerad av Filip Eriksson (#27). Bakom henne så jagas hon av Vincent Andersson (#15) som startade på en nionde plats och Wilgot Edqvist (#31) som först inte fick igång motorn när förarna rullade ut från depån och var en bit efter fältet när starten gick. Men han står för en otroligt fin uppkörning. Moa blir fyra i heatet sex sekunder efter Kristoffer Norling (#69) som vann heatet men med en bra säkerhetslucka på 2,6 sekund ner till femman.

Kristoffer Norling (#69) vinner heatet, 2:a blir Jonathan Wandin (#7), 3:a blir Filip Eriksson (#27), 4:a blir Moa Runesson (#95), 5:a blir Vincent Andersson (#15) och 6:a blir Wilgot Edqvist (#31). För övriga resultat se Mylaps eller Amigoo.

Position: 4:a (Bästa tid: 40,984)

Heat 2 (C + E)

I Moas andra heat är startordningen enligt följande för de tre första leden. 1:a startar Moa Runesson (#95), 2:a startar Noah Eriksson (#6), 3:a startar Nicolas Castillo (#17), 4:a startar Hugo Kahnborg (#83), 5:a startar Rasmus Jansson (#65) och 6:a startar Fred Lénström (88).

Det är några saker man måste tänka på som master. Mastern bestämmer farten (inte lockas med i master tvåans fart), mastern skall hålla en jämn och fin fart, inte gasa före 25 meters linjen och givetvis hålla ordning på fjärilarna i magen.

Eftersom detta är Moas första master position i MKR sammanhang så är hon ganska nervös inför start, så det enda vi pratar om är korridorerna, jämnfart och vara med när flaggan dras.

Jag tror Moa var lite sen på gasen i starten eftersom Noah (#6) har inga som helt problem att ta starten från sin andra position, dessutom blir hon passerad av Nicolas (#17) som startade bakom henne ner mot första kurvan. Nicolas kan inte hänga på Noah utan han åker ifrån övriga fältet, däremot så blir det lite kö bakom Nicolas där Moa försöker köra om honom men han är svår att köra om och på det tredje varvet blir hon istället passerad av Hugo (#83) när hon gör ett litet misstag in i sista kurvan. Hugo passerar även Nicolas på det fjärde varvet, och på det femte varvet lyckas äntligen Moa att ta sig om Nicolas och även Alxander Spetz (#82) tar sig om honom på detta varv. För Wilgot (#31) går det tungt han låg bakom Moa på det tredje varvet men tappar ner till en sjunde plats jag tror det han var av banan efter kurva 1. På det fjärde varvet tar han sig förbi Astrid Almlöf (#77) och på det sjätte varvet tar han sig om Nicolas upp på en femte plats, Nicolas tappar på samma varv även Astrid. Men Nicolas återtar sin sjätte plats när Astrid måste gjort ett misstag (snurrat eller något) för hon tappar ner till en elfte plats. Moa är hårt uppvaktad av Alxander emot slutet av heatet men hon luckas att hålla honom bakom sig. Moa slutar trea i detta heat.

Noa Eriksson (#6) vinner heatet, 2:a blir Hugo Kahnborg (#83), 3:a blir Moa Runesson (#95), 4:a blir Alxander Spetz (#82), 5:a blir Wilgot Edqvist (#31) och 6:a blir Rasmus Jansson (#65). För övriga resultat se Mylaps eller Amigoo.

Position: 3:a (Bästa tid: 44,168)

Heat 3 (A + C)

I Moas tredje heat är startuppställningen enligt följande för de tre första leden. 1:a startar Sebastian Enholm (#44), 2:a startar Moa Runesson (#95), 3:a startar Joel Granfors (#5), 4:a startar Nicolas Castillo (#17), 5:a startar Kalle Göthesson (#90) och 6:a startar Rasmus Jansson (#65).

Moa gör en bra start men tappar Joel (#5) ner emot första kurvan, hon ligger kvar på yttern genom första kurvan och får en dålig utgång som Nicolas (#17) utnyttjar direkt och dyker in i kurva två. Wilgot Edqvist (#31) som gör en bra start och ett första varv från sin åttonde startruta är nu uppe på en fjärde plats och utmanar Moa om tredje platsen. På det fjärde varvet tar sig Nicolas (#17) sig om Joel (#5) och samtidigt passar Wilgot på att passera Moa. På det femte varvet blir Moa även passerad av Ludwig Glans (#71). Uppe i ledningen har Sebastian (#44) en lugn resa, i mål är han över sju sekunder före Nicolas (#17) som i sin tur har en lucka på 2,4 sekunder ner till trean Joel (#5). Men bakom Joel är det mycket tight ner till Moa på en sjätte plats. I mål skiljer det endast 8 tiondelar mellan tredje platsen och ner till sjätte platsen. Moa blir sexa i detta heat, hon körde mycket bra i detta heat och hon var snabbare än framförvarande men på fel ställen så att hon inte lyckades köra om.

Sebastian Enholm (#44) vinner heatet, 2:a blir Nicolas Castillo (#17), 3:a blir Joel Granfors (#5), 4:a blir Wilgot Edqvist (#31), 5:a blir Ludwig Glans (#71) och 6:a blir Moa Runesson (#95). För övriga resultat se Amigoo eller Mylaps.

Position: 6:a (Bästa tid: 43,747)

Heat 4 (C + D)

I Moas fjärde heat är startuppställningen för de tre första startleden enligt följande. 1:a startar Moa Runesson (#95), 2:a startar Elliot Sjögren (#10), 3:a startar Nicolas Castillo (#17), 4:a startar Hampus Lundh (#51), 5:a startar Rasmus Jansson (#65) och 6:a startar Norton Andreasson (#96).

I detta heat startar Moa som master igen och inför detta heat pratar vi igenom startproceduren igen, men denna gång pratade mer om hur hon skall göra för att ta starten. Och Moa gör precis som vi pratat om och tar starten, men hon blir passerad av Elliot (#10) på bakrakan in i långvänstern. Moa tar rygg på Elliot men har lite svårt att hänga med i hans tempo men hon drar ifrån de övriga i heatet. Bakom henne ligger Nicolas (#17) på en tredje plats, Rasmus (#65) på en fjärde, Wilgot (#31) på en femte och Norton (#96) på en sjätte. På varv fyra tar Wilgot sig om Rasmus och på det femte varvet tar Norton sig om Rasmus. På varv sju gör Wilgot något misstag och tappar ner till en åttonde plats, på samma varv kommer Moa in lite för fort i sista kurvan och hon tappar bakvagnen och snurrar. Innan hon kommer igång igen fick hon vänta lite för att inte krocka med andra kartar och tappar ner till en sjätte plats. Moa slutar på en sjätte plats.

Elliot Sjögren (#10) vinner heatet, 2:a blir Nicolas Castillo (#17), 3:a blir Norton Andreasson (#96), 4:a blir Rasmus Jansson (#65), 5:a blir Linus Sternmark (#9) och 6:a blir Moa Runesson (#95). För övriga resultat se Amigoo eller Mylaps.

Position: 6:a (Bästa tid: 42,958)

Final (15 varv)

Inför finalen är det lite stressigt i vårt team, Max hade precis kört sin final och hans kart skall placeras i Park Farme där jag egentligen skall jag skruva bort hans motor för genomgång men jag får tillstånd att hjälpa Moa. Banan är nu så pass torr att det är slicks som gäller så vi börjar att montera på dessa, men så börjar det smådugga igen. Jag hatar växlande väder det får gärna regna eller vara solsken men när det växlar från ett heat till ett annat så blir det alldeles för stressigt. Vi tar nu beslutet att byta till mycket slitna regndäck istället för slicks, dessa däck kommer att vara det bästa alternativet om det bara småduggar alternativt om banan börjar torka upp igen. När vi har rullat fram och ställt ner karten händer det som inte fick hända det börjar regna ännu mer, nu har vi helt fel däck på karten och jag vill byta till de regndäcken vi använt tidigare under dagen (mer mönster) och springer till tältet och hämtar dom. Men jag hittar inte verktyget som behövs för att ta bort muttrarna från framhubbarna den är spårlöst borta. Som en nödlösning så vill jag då istället fylla på mer luft i de slitna däcken så att Moa får upp mer temp i dom, men i stressen så hittar jag inte vår pump (efteråt så hittade vi den under alla däcksväskorna och kläder. Ordning och reda i vårt tält tack). Saken gör det inte bättre när Moa rullar ut och jag står och pratar med Kith om att det är förjävligt att vi inte hittade verktyget varken i verktygslådan i tältet eller på kartvagnen så plockat Kith fram det ut hennes ficka och undrar om det är detta jag letar efter.

Startuppställningen för de första fem leden i finalen är enligt följande: 1:a startar Elliot Sjögren (#10), 2:a startar Kristoffer Norling (#69), 3:a startar Noah Eriksson (#6), 4:a startar Jonathan Wandin (#7), 5:a startar Norton Andreasson (#96), 6:a startar Hugo Kahnborg (#83), 7:a startar Ludwig Glans (#71), 8:a startar Moa Runesson (#95), 9:a startar Sebastian Enholm (#44) och 10:a startar Wilgot Edqvist (#31).

 Moa gör en bra start men tappar Sebastian (#44) in i första kurvan, det blir trång in i kurva två och där tappar hon Nicolas Castillo (#17) som gjort en bra start från sin tolfte startruta. Moa har svårt att hänga med på sina dåliga regndäck och på varv två blir hon omkörd av både Wilgot (#31) och Vincent Andersson (#15). Hon håller sin tolfte plats till varv sex då hon snurrar och tappar ner till en nittonde plats och hade inte Manda Atteklint (#32) fått stopp på samma varv hade Moa varit tjugonde. Moa slutar på en nittonde plats, och hon är mycket ledsen när hon kommer i mål.

Elliot Sjögren (#10) vinner finalen, 2:a blir Sebastian Enholm (#44), 3:a blir Noah Eriksson (#6), 4:a blir Kristoffer Norling (#69), 5:a blir Jonathan Wandin (#7) och 6:a blir Ludwig Glans (#71). För övriga resultat se Amigoo eller Mylaps.

Position: 19:e (Bästa tid: 44,125)

Sammanfattning

Moa gör en fantastisk tävling och hon går från klarhet till klarhet. I denna tävling visade hon hur duktig hon är på att bemästra en kart i regn. Tyvärr så var det en mekaniker miss (som jag tar på mig) när vi monterade fel regndäck på hennes kart till finalen. Men om det inte hade börjat och regna så mycket utan fortsatt att dugga så hade hennes däck varit helt rätt och då vet man aldrig hur det hade slutat.
Men denna miss får jag ta på mig och lärdomen är att jag kommer att se till att det kommer att finnas verktyg dels i tältet och på varje kartvagn så att man kan byta däck snabbt vid startuppställningen inför ett heat. Sedan behöver vi ha bättre rutiner i vårt tält, det är trångt med två kartar i ett 3x3 meters tält och då måste varje sak ha sin plats. När man har använt ett verktyg så skall det alltid tillbaka på sin plats. Man lär så länge man lever.

 

Max (Mini)

Inför denna tävling hoppas jag vi har hittat felet på motorn vi hade på MKR 4 i Södertälje. Vi har bytt packboxar och kolvringar som en säkerhetsåtgärd och testat den på Tuvängen och Max körde återigen snabbare än vad han gjorde på MKR 4.

Träning

Hedemora är en ganska kort och krokig bana och eftersom det regnar så sätter vi på ett ganska stort drev till första träningen och ställer in chassit så som vi brukar köra det på regn. Många av våra konkurrenter har varit och testat på denna bana men under torra förhållanden men eftersom det regnar så har de inte så stor fördel av dessa tester. Vi gör inte heller några större justeringar på Max kart under träningen eftersom vi hänger med ganska bra och när jag analyserar logfilerna från Unipro UniGo i Off Camber Data programmet så ligger vi ganska rätt i drev.

Bästa tid: 40,401

Tidkörning

Eftersom de är 21 stycken i Mini och Hedemora får max ha 20 kartar på banan så är de indelade i två grupper i tidkörningen, Max är inlottad i grupp 2. Max gör en bra tidkörning och sätter gruppens tredje bästa tid och den tiden räcker att bli trea totalt när man slår ihop båda grupperna.

Kalle Gustafsson (#91) sätter snabbaste tiden, 2:a blir Axel Nilsson Cederström (#45), 3:a blir Max Runesson (#95), 4:a blir Florian Alzuhn (#8), 5:a blir William Sjöblom (#80) och 6:a blir Alexander Högstedt (#40). För övriga placeringar se Amigoo eller Mylaps.

Position: 3:a (Bästa tid: 41,209)

Heat (10 varv)

Eftersom förarna i Mini är fler än vad som ryms på banan så delas de in i tre grupper A, B och C inför heaten. Max hade tredje bästa tid i tidkörningen och hamnar därför i grupp C, det medföra att han kommer att ha startruta två i sina heat när han möter de andra två grupperna.

Heat 1 (A + C)

Inför detta heat har banan börjat att torka upp ordentligt, vi dividerar om vi skall sätta på slicks men vi tycker att banan är lite för blöt utanför idealspåret för att chansa på slicks. Och det verkar som alla tog samma beslut när vi rullar fram eftersom alla startar på regndäck. Däremot så släpper jag ut luft ur regndäcken för att de inte skall gå för varma.

I Max första heat när grupp A möter grupp C är startuppställningen enligt följande för de tre första leden. Master startar Kalle Gustafsson (#91), 2:a startar Max Runesson (#95), 3:a startar Florian Alzuhn (#8), 4:a startar Alexander Högstedt (#40), 5:a startar Simon Pettersson (#83) och 6:a startar Oliver Fürstenhoff (#13).

Max gör en bra start och behåller sin andra plats efter Kalle (#19). Kalle och Max rycker direkt ifrån de övriga förarna i heatet, under de inledande varven har Max lite svårt att hänga med i Kalles tempo. Detta beror mest på att det tog Max några varv att anpassa sin kör stil efter den fullt regninställda framvagnen, den var lite för aggressiv på den upptorkande banan. Men efter några varv har han anpassat sig och är ikapp Kalle och på varv fem kör han om honom. Bakom Max och Kalle ligger Florian Alzuhn (#8) på en tredje plats, Simon Pettersson (#83) på en fjärde, Kalle Jernberg (#67) på en femte och Sofia Svenberg-Jakobsson (#6) på en sjätte. På varv sex tar Simon sig om Florian. Banan torkar upp mycket snabbt och Max försöker hitta blöta fläckar på start och målrakan för att försöka kyla ner sina däck. På varv nio kör Sofia (#6) om Kalle (#67) och på det sista varvet lyckas Kalle (#67) ta sig om både Sofia (#6) och Florian (#8) på samma varv tar sig Sofia (#6) om Florian (#8). Max vinner heatet skuggad av Kalle sen är det en lucka på 6,8 sekunder ner till trean.

1:a blir Max Runesson (#95), 2:a blir Kalle Gustafsson (#91), 3:a blir Simon Pettersson (#83), 4:a blir Kalle Jernberg (#67), 5:a blir Sofia Svennberg-Jakobsson (#6) och 6:a blir Florian Alzuhn (#8). För övriga resultat se Mylaps eller Amigoo.

Position 1:a (Bästa tid: 36,733)

Heat 2 (B + C)

Till detta heat är banan helt torr därför ställer vi om karten förr torrt väglag. Vi gör även en justering på förgasaren eftersom motorn gick lite för fett i heat 1.

I Max andra heat så är startuppställningen för de tre första leden. 1:a startar Axel Nilsson Cederström (#45), 2:a startar Max Runesson (#95), 3:a startar William Sjöblom (#80), 4:a startar Alexander Högstedt (#40), 5:a startar Erik Bergstrand (#34) och 6:a startar Oliver Fürstenhoff (#13).

Axel tar starten följt av Max och William. Max tar sig om Axel in i kurva två och William passar även han på att smita förbi. Men William är snabb och han tar sig med lätthet om Max in i långvänstern efter bakrakan. På varv två så tar sig Axel om Max igen och på samma varv händer det något från position fyra och bakåt som jag missar för det blir många omkastningar på detta varv. Erik Bergstrand (#34) som låg trea måste ha snurrat (själv eller påkörd?) för han tappar ner till fjortonde plats, Lucas Stenberg (#88) som låg femma tappar till en åttonde plats, Oliver Fürstenhoff (#13) som låg på en sjunde plats tar sig nu upp på fjärde plats, Malte Pettersson (#64) är femma och Kalle Järnberg (#67) är sexa. Men på varv fyra börjar det regna igen och det är inget lite duggregn utan det regna på ganska mycket. På varv fyra tar Kalle (#67) och Ainhoa Castillo (#16) sig om Malte (#64), på varv åtta tar Kalle (#67) sig om Oliver (#13) och på samma varv tar sig Malte (#64) sig om Ainhoa (#16). Uppe i ledningen ligger William (#80) i eget majestät, det verkar inte som om han har fattat att det regnar och är halt för han kör ifrån det övriga heatet med hästlängder. På varv nio så tar Max sig om Axel (#45) men tappar platsen igen till honom på det tionde och sista varvet. På det sista varvet tar Oliver (#13) sig om Kalle (#67).

William Sjöblom (#80) vinner heatet överlägset med 11 sekunder, 2:a blir Axel NilssonCederström (#45), 3:a blir Max Runesson (#95), 4:a blir Oliver Fürstenhoff (#13), 5:a blir Kalle Jernberg (#67) och 6:a blir Malte Pettersson (#64). För övriga resultat se Mylaps eller Amigoo.

Position: 3:a (Bästa tid: 38,089)

Final (20 varv)

I heat 2 var vårt problem med motorn tillbaka, nu beter den sig på samma sätt som den gjorde i Södertälje. Motorn gick fetare (sotar svart i kröken) i heat 2 trots att vi drog in nålarna lite ifrån heat 1. Men motorn måste gå för torrt för ser man på tiderna så kör Max snabbare i heat 1 med regndäck än vad han gjorde i heat 2 med slicks innan det började regna. Men nu tror jag äntligen vi har hittat vårt problem med motorn. För när jag skall blåsa rent vårt filter i luft burken från vatten upptäcker jag att det har gått sönder. Det är en stor reva precis i skarven mellan filtret och gummit som man skruvar fast i förgasaren, detta måste påverka våra förgasarinställningar för förgasaren får troligen olika mycket luft om den ibland tar tjuvluft via revan. Så det blir till att köpa en ny luftburk till finalen eftersom vårt gamla luftfilter inte längre går att köpa.
Det är verkligen växande väder förhållanden idag, när vi var tvungen att ta ett beslut om vi skall köra chassit i torr eller regninställning var det blött så vi ställer om chassit för regn. Men när vi skall rulla fram har banan börjar torka upp igen precis som den gjorde till heat 1, så då blir frågan om vi skall köra på slicks eller regndäck. Men även denna gång tar vi det säkra före det osäkra och kör på regndäck.

Startuppställningen för de tre första leden i finalen är enligt följande. 1:a startar William Sjöblom (#80) som vunnit båda sina heat, 2:a startar Max Runesson (#95), 3:a startar Kalle Gustafsson (#91), 4:a startar Axel Nilsson Cederström (#45), 5:a startar Simon Pettersson (#83) och 6:a startar Kalle Jernström (#67).

William (#80) tar starten följt av Max och sedan Axel (#45). Kalle (#91) är inte med eller gör en dålig start och är femma när de passerar start och mållinjen passerad av de tre första i vänsterledet men han ser till att varv fyra efter ett varv. Så efter ett varv är det William (#80), Max (#95), Axel (#45), Kalle (#91), Oliver Fürstenhoff (#13) och Kalle (#67). På varv två tar Sofia Svenberg-Jakobsson (#6) och Florian Alzuhn (#8) sig om både Simon Pettersson (#83) och Kalle Jernström (#67). På varv tre så kör Max om William och han är rycker direkt ifrån William. Max kör mycket smart i finalen, han ser till att kyla sina däck så ofta han kan utmed start och målrakan dessutom överkör han inte för att försöka spara däcken så mycket som möjligt så att de skall räcka emot slutet av finalen. Max är aldrig hotad i denna final men bakom honom är det en kamp om de övriga två pallplatserna mellan William (#80), Kalle (#91), Axel (#45) och Oliver (#13). De byter plats ganska många gånger inbördes men tillslut så kommer Oliver loss som tvåa och Kalle och William fortsätter några varv att fightas om tredje platsen innan Kalle kommer loss. Det stort orosmoln är när Max börjar komma ikapp de fem sista i heatet Mathias Johnsson (#20), Alexander Högstedt (#40), Andreas Brokås (#33), Lukas Hamrin (#86) och Willhelm Källström (#19), dessa fem får röd/blå flag när deras trettonde varv skall börja och frågan är om tävlingsledningen har vinkat av dom ett varv för sent eller om de inte har uppfattat flaggan för då kan detta ställa till problem. När förarna skall svänga av banan så sänker de två första farten när de skall köra in i depån men föraren som låg trea släpper inte av på farten utan dammar rakt in i bakvagnen på framförvarande kart. Karten kör upp över bakvagnen och sladdar och landar mitt i banan 90 grader fel emot körriktningen. Detta kunde ha gått riktigt illa dels för den två förare som var inblandade men också för Max som kommer med hög fart bakifrån, Max måste sänka farten och hålla långt till höger när han passerar dom. Som tur är så skadas ingen vad jag vet och de kommer av banan strax efter att Max har passerat. Oliver tar in ganska mycket p.g.a. detta och han fortsätter under några varv att ta in. Men Max har full koll på detta och verkar inte köra fortare än vad han behöver göra, för under de sista varven ökar han farten lite och drygar istället ut sin ledning. Max vinner finalen ohotad.

1:a blir Max Runesson (#95), 2:a blir Oliver Fürstenhoff (#13), 3:a blir Kalle Gustafsson (#91), 4:a blir William Sjöblom (#80), 5:a blir Axel Nilsson Cederström (#45), 6:a blir Florian Alzuhn. För övriga resultat se Amigoo eller Mylaps.

Position: 1:a (Bästa tid: 36,697)

Sammanfattning

Ett stort grattis till Max som vann sin andra MKR tävling för året och drygar ut sin MKR ledning till fem poäng emot William Sjöblom. Men även ett stort grattis till Södertälje KRC förarna Oliver Fürstenhoff och Kalle Gustafsson som la beslag på dom andra pallplatserna. Södertälje KRC har ett starkt Mini startfält i år, vi har just nu sju förare bland topp tio. 1:a Max Runesson, 3:a Kalle Gustafsson, 4:a Oliver Fürstenhoff, 6:a Florian Alzuhn, 8:a Sofia Svennberg-Jakobsson, 9:a Lucas Stenberg och 10:a Erik Bergstrand. Utöver detta har vi Ainhoa Castillo på en trettonde plats och Anders Brisenheim på en tjugofemte plats.

Men jag måste återigen ta upp detta. Ansvariga ledare och klubb måste bli mycket bättre på att utbilda sina förare. Det räcker inte med att man gör det en gång vid licensutbildningen och sedan får förarna klara sig själva. Utan man måste nöta in det så att det sitter i ryggmärgen på förarna. T.ex. så måste klubbarna träna på starter, flaggor och handsignaler men det finns mycket mer att träna på. De flaggor som många förare verkar ha problem med är blå resp. blå/röd flaggh men även gulflagg verkar många ha problem med.

Ha nu en skön och trevlig sommar och så ses vi snart på en kartingbana någonstans i Sverige.

2014-06-14 - MKR 4 (Södertälje) - Uppdaterad!!!

MKR 4 – Södertälje KRC (2014-06-14)

Då var det dags för vår hemma klubb att anordna årets MKR tävling och det är den fjärde för året. Dessutom körs Raket Cup första deltävling i Mini (se nedan för mer info om denna tävling).

Vädret: Vackert väder, Unipro UniGo rapporterar att det var runt 22 grader på banan.

Antal startande: 46 (Micro) och 28 (Mini)

Moa (Micro)

Träning

En tanke vi har haft detta år är att Max skall får nya däck till sista träningen och som han sedan använder under tävlingen, detta set däck är sedan tänkt att Moa skall använda i nästkommande tävling. Men till denna tävling har Max inga däck alls att köra på så vi är tvungna att sätta på ett helt nytt set till hans första träning och Moas set har hon gått två tävlingar (ett Mini och ett Micro) samt en söndagsträning. Moa får börja träna på hennes gamla set och när vi sedan sätter på ytterligare ett nytt set på Max kart till hans tredje träning får Moa det setet som endast har gått två träningar till hennes tredje träning. Och vilket lyckokast det var att byta däck på Moas kart för direkt är hon en sekund snabbare.

Bästa tid: 47,614

Tidkörning

Moa är inlottad i andra gruppen. Inledningsvis så har hon lite problem att komma om och ligger i en klunga med kartar, jag försöker ge henne signaler så att hon backar av och lämnar en lucka men hon är så koncentrerad på att köra så hon ser inte mina signaler. Men som tur är så lyckas hon tillslut ta sig om kartarna framför henne så att hon får lite fri luft att köra i sitt tempo och med sina spår och bromspunkter. Hon gör en kanon tidkörning, på det nionde varvet som blir hennes sista sätter hon sin bästa tid och det är den snabbaste tid som hon någonsin har kört på vår banan. Hon blir trea i sin grupp endast sjutton tusendelar efter Alxander Spetz (#82) som var snabbast i gruppen och en ynka tusendel från andra platsen som Kristoffer Norling (#69) fick. I den första gruppen var det fyra förare som var snabbare än henne, Noah Erksson (#6), Elliot Sjögren (#10), Wilgot Edqvist (#31) och Jonathan Wandin (#7) så hon får totalt sjunde bästa tid. Hon är knappt sju tiondelar efter den snabbaste tiden men endast tre tiondelar från tredje tiden, vi närmar oss pallen.

Placering: 7:a (Bästa tid: 47,343)

Heat (8 varv)

De delas in i tre grupper med 16 förare i varje grupp, Tuvängen är godkänd för 32 kartar/heat och Moa hamnar därför i grupp A och får startruta 5 i alla sina heat.

Heat 1 (A + B)

Startordningen för de tre fösta leden är enligt följande. 1:a startar Noah Eriksson (#6), 2:a startar Elliot Sjögren (#10), 3:a startar Jonathan Wandin (#7), 4:a startar Alxander Spetz (#82), 5:a startar Moa Runesson (#95) och 6:a startar Norton Andreasson (#96).

Vi har taktiken klar för oss hur vi skall göra i starten så att vi inte tappar någon plats utan eventuellt kan vinna någon plats in i första kurvan. Moa gör en bra start och behåller sin femte plats under det inledande varvet, alla är väl samlade i toppen det är bara Noah som rycker direkt i ledningen på det första varvet. Men på det andra varvet gör Noah ett misstag i andra högern efter backen och han snurrar och blir står mitt i banan. Elliot och Jonathan väljer yttersidan medans Alxander, Moa och Norton väljer innersidan, och innerspåret är klart snabbare och helt plötsligt så ligger Moa tvåa. Moa som är klart snabbare än Alxander i detta läge försöker ta sig om honom men han är tillräckligt snabb på de rätta ställen så att Moa inte lyckas ta sig förbi. Istället så blir Moa omkörd i början av det sjätte varvet av Elliot när hon i depåsvängen kommer för nära Alxander och tappar fart, Elliot tar sig även om Alxander på det sjätte varvet. Vi har inte pratat taktik med Moa ännu men det är dags nu för på det sista varvet in i sista kurvan blir hon passerad av Jonathan, tyvärr trycker han ut henne så att hon även tappar Norton i samma kurva och hon slutar på en femte plats. Men hon putsar till sin bästa tid med ytterligare tre tiondelar. Bra jobbat Moa.

Elliot Sjögren (#10) vinner heatet, 2:a blir Alxander Spetz (#82), 3:a blir Jonathan Wandin (#7), 4:a blir Norton Andreasson (#96), 5:a blir Moa Runesson (#95) och 6:a blir Marcus Radne (#68). För övriga resultat se Mylaps eller Amigoo.

Position: 5:a (Bästa tid: 47.016)

Heat A + C

I Moas andra heat är startordningen för de tre första leden är enligt följande. 1:a startar Noah Eriksson (#6), 2:a startar Wilgot Edqvist (#31), 3:a startar Jonathan Wandin (#7), 4:a startar Kristoffer Norling (#69), 5:a startar Moa Runesson (#95) och 6:a startar Vincent Andersson (#15).

Moa gör en bra start och men tappar en plats till Vincent i första kurvan, han gör ett bra första varv och tar sig upp på en fjärde plats. I toppen är det inledningsvis en kamp mellan tre förare Wilgot, Noah och Jonathan. Kristoffer som startade trea tappade två platser till Jonathan och Vincent på det första varvet, och på det andra varvet gör han ett misstag och blir passerad av både Moa och Sebastian Enholm (#44). Kristoffer passerar Sebastian på det tredje varvet och kör sedan ikapp Moa och nu får Moa verkligen visa takter på att köra smart. Vi hann prata lite taktik mellan heaten om hur man skall köra smart speciellt på de sista varven för att försöka göra det så svårt som möjligt för motståndaren att ta sig om, samtidigt inte själv förlora så mycket tid genom att köra för defensiva spår. Kristoffer pressar Moa under flera varv och hon har verkligen lystnad på hur hon skall köra för att göra det så svårt som möjligt för motståndaren att köra om, men på det sjunde varvet hittar Kristoffer tillslut en lucka och passerar Moa. Uppe i ledningen har Noah ryckt ifrån med drygt en sekund ner till Jonathan och Wilgot. Vincent har en lucka på drygt två sekunder upp till Wilgot och en säkerhetslucka bakåt på 1,5 sekunder till Kristoffer. Moa ligger tätt bakom Kristoffer och hon har i sin tur en stor säkerhetslucka bakåt på drygt tre sekunder ner till Sebastian.

Moa går från klarhet till klarhet och i detta heat visade hon även lite jävlar anamma när det gäller att försvara sin position. Moa blir sexa i detta heat.

Noah Eriksson (#6) vinner heatet, 2:a blir Jonathan Wandin (#7), 3:a blir Wilgot Edqvist (#31), 4:a blir Vincent Andersson (#15), 5:a blir Kristoffer Norling (#69) och 6:a blir Moa Runesson (#95). För övriga resultat se Mylaps eller Amigoo.

Position: 6:a (Bästa tid: 47.316)

Final (10 varv)

Moas femte respektive sjätte positioner i heaten räcker till en nionde startposition i finalen. Uppställningen i finalen är enligt följande för de fem första leden. Master startar Elliot Sjöqvist (#10), 2:a startar Wilgot Edqvist (#31), 3:a startar Jonathan Wandin (#7), 4:a startar Alxander Spetz (#82), 5:a startar Kristoffer Norling (#69), 6:a startar Norton Andreasson (#69), 7:a startar Noah Eriksson (#6), 8:a startar Vincent Andersson (#15), 9:a startar Moa Runesson (#95) och 10:a startar Marcus Radne (#69).

Det blir trång och stökigt in i första kurvan och under det första varvet, men efter ett varv så leder Elliot (#10), sedan följer Wilgot (#31), Jonathan (#7), Alxander (#82), Noah (#6), Kristoffer (#69), Vincent (#15), Marcus (#68), Nicolas Castillo (#17) som gjort ett bra första varv från sin 14:e startruta, Amanda Atteklint (#32) som även hon har gjort ett kanon första varv från sin 16:e startruta. Tyvärr tappar Moa ner till en elfte plats på det första varvet, vi måste träna och prata mer taktik om starterna. Amanda som är snabbare än Nicolas kommer tyvärr inte om honom eftersom han är tillräckligt snabb på rakorna och Moa har i sin tur svårt att köra om Amanda. Men på det tredje varvet lyckas Moa tillslut tas sig om Amanda och Amanda tappar även Kristoffer (#69) som har tappade många placeringar under det första varvet. Nu är det Moas tur att försöka köra om Nicolas men även hon har svårt att ta sig om honom eftersom han är mycket snabb på långa rakan, så hon måste försöka hitta en annan plats att passera honom. Och på det sjätte varvet tar hon sig om honom uppför backen, men tyvärr så har tåget framför Moa och Nicolas gått och luckan upp till Marcus (#68) är mycket stor. Men Moa ger inte upp utan tar in meter för meter på dom framför henne. Skall varven räcka till det är den stora frågan? Uppe i ledningen har Wilgot, Elliot och Jonathan en enorm fight om vem som skall vinna finalen. Wilgot drar det längsta strået genom en smart körning och vinner sin första MKR seger. Ett stort grattis till Wilgot. Tyvärr så räcker inte varven till för Moa utan hon slutar på en nionde plats drygt en sekund efter Vincent men med en säkerhetslucka på nästa tre sekunder till Kristoffer.

Wilgot Edqvist (#31) vinner finalen, 2:a blir Elliot Sjögren (#10), 3:a blir Jonathan Wandin (#7), 4:a blir Noah Eriksson (#6) som fick fightas sig upp i fältet, 5:a blev Alxander Spetz (#82) och 6:a blev Norton Andreassson (#96).

Position: 9:a (Bästa tid: 47,224)

Sammanfattning

Vilken tävling Moa gör, vill påstå att detta var hennes bästa tävling i karriären även om resultat inte visar hela sanningen. I det första heatet var det inte långt ifrån att hon hade tagit sig upp i ledningen och då vete sjutton om hon inte hade lyckats att vinna det heatet. I finalen så måste hon lära sig att inte tappa platser utan vara lite tuffare in i första kurvan fast med sjyst körning för det gäller att vara med när tåget går uppe i toppen. Hennes tider är jämförbara med dom åtta framför henne och hade hon bara varit med så vet man aldrig vad som hade hänt. Men en nionde plats är ett bra resultat och nu har Moa visat att hon kan vara snabb och hon har verkligen utvecklats som förare i år. Nu får vi fortsätta jobba med den mentala biten så att hon kan vara bättre med.

 

Max (Mini)

Träning

Även om vi vet vilka inställningar som bör fungera bäst (i alla fall på träning) så provar vi lite olika inställningar för att se vad som kan fungera bäst denna dag. Under träningen har vi problem att få motorn att gå riktigt bra, den går för fett och trots justeringar på förgasaren så går den ännu fetare och sämre?!?.

Bästa tid: 44,673

Tidkörning

Vi gör ytterligare en justering på förgasaren för att se om vi kan få motorn att gå bättre.

Max gör en körmässigt okey tidkörning, men materialet fungerar inte. Vi är långt ifrån de tider vi skall köra på Tuvängen, men det verkar som alla förutom bröderna Bergqvist har problem att få fart i maskineriet. Vi tänker inte så mycket på tiderna i detta läge även som vi bara presterar sjunde bästa tid det gäller bara att få maskinen att fungerar bättre för jag vet vad Max kan prestera i heaten bara maskineriet fungerar.

Position:  7:a (Bästa tid: 44,951)

Heat (10 varv)

Heat 1

Till heat 1 gör vi ett förgasare byte för att vi måste få motorn att gå bättre. Jag är mycket förbryllad över motor/förgasaren för så mer jag stryper förgasaren (ej överdrivet mycket) ju fetare går motorn, detta fenomen har jag aldrig varit med om med förhoppningsvis så hittar vi felet.

Startuppställningen för de fem första leden är enligt följande: Master startar Alex Bergqvist (#21), 2:a startar David Bergqvist (#27), 3:a startar William Sjöblom (#80), 4:a startar Axel Nilsson Cederström (#45), 5:a startar Lucas Stenberg (#88), 6:a startar Kalle Gustafsson (#91), 7:a startar Max Runesson (#95). 8:a startar Olivier Fürstenhoff (#13), 9:a startar Sonny Broström (#46) och 10:a startar Sofia Svennberg-Jakobsson (#6). För övriga startpositioner se Amigoo eller Mylaps.

Max gör en bra start och första varv och tar sig förbi Lucas och Kalle men tappar Oliver. Men på det andra varvet har Sofia bättre fart än Max ner emot hårnålen. Hon börjar med en snygg slipsteaming och dyker på innern, men i bromspunkten byter hon spår och svänger ut till höger för att få en bättre kurva. Men hon är inte förbi Max och hon trycker av Max av banan, Max tappar ner till en tolfte plats genom detta. Men skam den som ger sig, nu får Max visa prov på omkörning. På det tredje varvet tar han sig förbi David Jansson (#96), på det femte varvet tar han sig om Erik Bergstrand (#34), på det åttonde varvet tar han sig förbi Florian Alzuhn (#8) och på det tionde och sista varvet tar han sig upp ytterligare en plats genom att Lucas (#88) tappar fart med en fight med Oliver (#13).

David Bergqvist (#27) vinner heatet, 2:a blir Alex Bergqvist (#21), 3:a blir William Sjöblom (#80), 4:a blir Axel Nilsson Cederström (#45), 5:a blir Oliver Fürstenhoff (#13), 6:a blir Sofia Svennberg-Jakobsson (#6), 7:a blir Kalle Gustafsson (#91) och 8:a blir Max Runesson (#95).

Position 8:a (Bästa tid: 44,945)

Heat 2

Max tyckte att motorn svarade betydligt sämre på gaspådrag med förgasaren vi hade i heat 1 än den vi hade kört med tidigare. Därför går jag igenom den första förgasaren för att se om det finns något problem med den. Jag kan inte hitta något speciellt problem med den men jag byter alla delarna i förgasaren som den säkerhetsåtgärd.

Startordningen i detta heat är densamma som för heat 1.

Max gör åter en bra start och tar sig förbi Lucas (#88) och Kalle (#91) och denna gång tappar han inga förare. På det tredje varvet tar han sig förbi både Axel (#45) och William (#80), men på det fjärde varvet tappar han istället två platser till Axel (#45) och Sofia (#6). På det femte varvet lyckas han ta sig förbi Sofia (#6) och på det sjunde varvet tar han sig förbi Axel (#45) men tappar William (#80) istället. På det åttonde varvet tar sig Max åter upp på en tredje plats genom att passera William (#80). På det nionde varvet är det dags att varva en förare, det är tur att Max hade en säkerhetslucka för denna förare vinglar lite över hela banan och verkar inte veta vad en blå flagga betyder. Max är ikapp förare precis efter backen upp men kommer inte förbi denna förare förens i ingången till depåsvängen då han lyckas dyka på innern. William (#80) kommer ikapp Max genom detta men han får vänta tills efter kurvan med sin varvning. William väljer att ta innerspåret i utgången, men den varvade föraren svänger in i banan istället för att hålla sitt spår till vänster. William kör rätt in i karten, klättrar upp över bakdäcket och får en sladd och snedställer karten. Han är inne på innerplanen så att funktionärerna får hoppa åt sidan när han tar sig ut på banan igen. William tappar genom detta ner till en tolfte plats. Klubbarna måste bli betydligt bättre på att utbilda sina nya klubbmedlemmar, bl.a. på vad flaggorna betyder och hur de skall uppträda i dessa situationer. Det har hänt alldeles för många situationer av detta slag i år då förare inte vet vad de skall göra. Genom incidenten får Max en betryggande lucka ner till nästa förare och håller sin tredje plats in i mål.

Alex Bergqvist (#21) vinner heatet, 2:a blir David Bergqvist (#27), 3:a blir Max Runesson (#95), 4:a blir Alex Nilsson Cederström (#45), 5:a blir Sofia Svenberg-Jakobsson (#6) och 6:a blir Kalle Gustafsson (#91). För övriga resultat se Amigoo eller Mylaps.

Position:  3:a (Bästa tid: 44,914)

Final (16 varv)

Till finalen gör vi åter en justering på förgasaren, något är fel för så här har motorn aldrig betett sig tidigare.

Uppställningen till MKR finalen är enligt följande för de 5 första leden. Master startar Alex Bergqvist (#21), 2:a startar David Bergqvist (#27), 3:a startar Axel Nilsson Cederström (#45), 4:a startar Max Runesson (#95), 5:a startar Sofia Svennberg-Jakobsson (#6), 6:a startar Oliver Fürstenhoff (#13), 7:a startar Kalle Gustafsson (#91), 8:a startar William Sjöblom (#80), 9:a startar Florian Alzuhn (#8) och 10:a startar Sonny Broström (#46).

Max gör en kanonstart och tar sig förbi både Axel och David in i första kurvan. Men in i hårnålen kommer två kartar in på snedden eftersom de har bromsat på tok för sent. Max får göra en undanmanöver för att inte bli påkörd, han trycks sedan av i utgången av kurvan men tappar otroligt nog bara en plats till Oliver (#13). På varv två kör han om Oliver men tappar istället David (#27) i uppförsbacken. Bröderna Bergqvist är inte mycket att göra åt, de är en klass för sig och de drar ifrån övriga fältet. Max och Olivier i sin tur har en bra lucka ner till bakomvarande. Där Sofia (#6), Axel (#45), William (#80) och Kalle (#91) har en bra fight. På varv sju blir Max passerad av Olivier och Max väljer då att bara ta rygg på honom. Men på det åttonde varvet blir heatet rödflaggat när Hampus Nordli (#41) är involverad i en krock i hårnålen och blir stående så att läkarpersonelen behöver assistera honom.

Det blir omstart där alla startar på ett långt led. Även denna gång så rycker bröderna Bergqvist ifrån resten av fältet. Oliver, Max och Sofia ligger i en egen liten klunga och bakom dessa tre blir det en lucka ner till William och Kalle. På varv nio tar Kalle sig om William och tar upp jakten på de tre framför honom. Max i sin tur är snabbare än Olivier men han bidar sin tid, för han vet dels hur svårt det är att försöka köra ifrån Olivier på Tuvängen och för att inte förlora tid genom att börja fighter om positionerna. Men runt varv nio/tio börjar Olivier köra konstiga/defensiva spår, han känner kanske att han inte är tillräckligt snabb. Genom detta så kör Kalle in avståndet på de tre framför honom och nu är de fyra som skall göra upp om den tredje pallplatsen. Max får även han börja köra lite defensivt speciellt på slutet av start och målrakan där Sofia är snabb när hon ligger i suget. I täten fightas Axel och David om vem som skall bli bäst i familjen och bakom de klungan med Max fightas Axel och William. När det sista varvet skall börja så bestämmer sig Max för att nu är det dags att försöka bli trea, han tar depå svängen betydligt bättre än Olivier och kör om honom på start och mål rakan. Men nu händer det som inte får hända, mitt i kurva ett så kör Olivier rätt in och över Max bakvagnen från höger till vänster sida (vi får däcksmärken uppepå ljuddämparen). Vet inte vad Oliver tänkte på men om han trodde att Max skulle öppna dörren så trodde han fel, men man kan inte köra igenom framförvarande. Tyvärr så tappar Max både Sofia och Kalle genom detta, Oliver i sin tur hamnar utanför banan och tappar ner till en nionde plats. Kalle gör en snygg omkörning på Sofia in i sista kurvan och Max slutar på en femte plats, surt sa räven.

David Bergqvist (#27) vinner finalen, 2:a blir Alex Bergqvist, 3:a blir Kalle Gustafsson (#91), 4:a blir Sofia Svennberg-Jakobsson (#6), 5:a blir Max Runesson (#95), 6:a blir William Sjöblom (#80), 7:a blir Axel Nilsson Cederström (#45), 8:a blir Sonny Broström (#46), 9:a blir Oliver Fürstenhoff (#13) och 10:a blir Lucas Stenberg (#88). För övriga placeringar se Amigoo eller Mylaps.

Position: 5:a (Bästa tid: 44,827)

Final Raket Cup (16 varv)

På denna tävling körs även första deltävlingen i Raket Cup. Raket Cup kommer att köras vid tre tillfällen i år och bestå av sex heat/finaler. Den ordinarie finalen för tävlingen är en förfinal i cupen och sedan kör man en final där man ställer upp sig i den ordningen som man kom i mål i förfinalen. Man får poäng i både finalerna och man räknar de fem bästa resultaten.

Vi har enormt dålig ork (dåligt bottendrag) i vår motor denna dag och vi tappar mycket tid i uppförsbacken, när jag kontrollerar i Off Camber Data programmet så ser jag att vi tappar fem tiondelar bara i uppförsbacken emot vad vi gjorde för en vecka sedan när vi var där och tränade. Eftersom vi inte får någon ordning på förgasarinställningarna så måste det vara något annat fel, så i ett litet desperat försök att få motorn att gå bättre så byte vi kolvringar på motorn. Det stod mellan att göra detta eller att helt enkelt byta motor.

Uppställningen till denna final är densamma som målgången i MKR finalen. Master startar David (#27), 2:a startar Axel (#21), 3:a startar Kalle (#91), 4:a startar Sofia (#6), 5:a startar Max (#95) och 6:a startar William (#80).

Max behåller sin femte plats i starten, han tar sig förbi Sofia men tappar istället William. Kalle gör in bra start och är uppe på en andra plats efter David. Kalle har hittat bra inställningar på motorn till denna final och hänger med bröderna Bergqvist riktigt skapligt, på varv två blir han passerad av Alex men han tappar inte så mycket tid inledningsvis på de bröderna i finalen. Max lyckas att köra om William på varv fyra och är nu uppe på en fjärde plats, men vi tappar tid hela tiden till de tre uppe i ledningen. På varv fem så kör Axel om William och på varv elva varvet tar han sig förbi Max. På varv fjorton så trycker William sig förbi Max och Sofia passar även hon på att följa med när Max tappar spåret. På varv femton så tar Max sig förbi Sofia och på det sista varvet så kör Max om William men tappar istället Sofia. In i sista kurvan försöker Max en desperat omkörning på Sofia som var döpt att misslyckas, han var inte tillräckligt långt uppe för att kunna göra en snygg omkörning och för att inte köra på henne får han köra långt upp på kurbsen. Max slutar på en sjätte plats.

David Berqvist (#27) vinner finalen, 2:a blir Axel Bergqvist (#21), 3:a blir Kalle Gustafsson (#91), 4:a blir Axel Nilsson Cederström (#45), 5:a blir Sofia Svennberg-Jakobsson (#6), 6:a blir Max Runesson (#95), 7:a blir William Sjöblom (#80), 8:a blir Oliver Fürstenhoff (#13), 9:a blir Simon Pettersson (#83) och 10:a blir Sonny Broström (#83). För övriga resultat se Amigoo eller Mylaps.

Position: 6:a  (Bästa tid: 44,919)

Sammanfattning

Inte en lyckad tävling med våra normala mått set men en 5:e och 6:e plats är ändå ett bra resultat. Synd bara att vi blev överkörda av Oliver på sista varvet i MKR finalen när vi precis hade passerat honom och tagit oss upp på en tredje plats. Men i Raket Cup finalen hängde vi inte helt enkelt inte med och en sjätte plats var det bästa vi kunde åstadkomma. Nu blir det till att undersöka vad det kan beror att vi tappat 5-7 tiondelar på en vecka, visst vi hade aldrig kunnat utmana bröderna Bergqvist som var i en klass för sig själva men vi skulle ha kunna fightas om tredje platsen.

Men ett glädjande resultat blev det ändå för Team Runesson i denna tävling. Moa körde otroligt bra i denna tävling!!!

2014-06-13 - MKR 3 (Linköping) - "Updaterad"

MKR 3 – Linköpings MS (2014-05-31 – 2014-06-01)

Då var det dags för tredje deltävlingen i MKR serien, som arrangör står Linköpings MS. Linköping hade delat upp klasserna så att Moa (Micro) kör på lördagen och Max (Mini) kör på söndagen.

Vädret: Vackert väder med strålande sol och varmt speciellt på söndagen, Unipro UniGo rapporterar att det var 25 grader på lördagen och 30 grader på söndagen ute på banan.

Antal startande: 50 (Micro) och 27 (Mini)

Moa (Micro)

Träning

Vi testar lite olika saker på träningen. Till pass två gick vi åt fel håll så till tredje träningen går vi åt andra hållet istället och då förbättrar hon sin tid med över en sekund emot träning 1. Men vi är fortfarande långt efter de bästa, men dagen är lång.

Bästa tid: 55,999

Tidkörning

Vi gör en liten förändring på chassit inför tidkörningen. Men det blir en väldigt dålig tidkörning för oss, en smygpunktering på ett av bakdäck fördärvar vår tidkörning. När Moa kommer in efter tidkörningen så tar chassit i marken. Vid kontroll av däcket upptäcker vi ett litet hål på sidan av däcket strax under X:et som talar om storleken på däcket, och det finns inga synliga märken av kontakt av sidan på däcket. Vi får erbjudandet att köra om tidkörningen på två varv. Vi bestämmer oss efter en liten överläggning att vi behåller vår tid trots att den är betydligt sämre än vad vi presterade på träningen, eftersom risken finns att vi får en ännu sämre tid eftersom Moa oftast är snabbast på de avslutande varven i ett heat och att då själv utan draghjälp på bara två varv sätta en bättre tid kan bli svårt.

Placering: 31:a (Bästa tid: 56,728)

Heat (6 varv)

Eftersom de är 50 startade så delas förarna upp i fyra grupper och Moa hamnar genom sin 31:a tid i grupp C och kommer därmed att få starta från startruta 15 eller 16 beroende på vilken grupp de möter.

Heat C + D

I detta heat startar Moa på en 15:e plats.

Men eländet verkar inte ta slut för Moa i denna tävling. När starten går så tappar hon ett antal platser ner mot första kurvan, det verkar som om hon inte är med i starten. Men hon reparerar några platser in i hårnålen. Dessutom har hon inledningsvis svårt att hänga med de förare framför henne och när hon kom in säger förare som legat bakom henne att det slog gnistor från hennes motor. Det visar sig att bendixen till startmotorn inte hade gått tillbaka, så Moa fick släpa runt på startmotorn tills hon slitit ner kuggen på bendix och startkransen. Detta förklarar varför det gick så segt i början av heatet. Men undan för undan varefter kuggen slits ner så går lättare för motorn och hon börjar knappa in på de framförvarande och när det sista varvet börjar (synd att de bara kör 6 varv i heaten), så bromsar hon sig om Rasmus Jansson (#65) in i första kurvan. Moa slutar på samma position som hon startade på.

Position: 15:e (Bästa tid: 56.352)

Heat A + C

Tyvärr så tog det lite tid att hitta problemet med bendixen, så vi hinner tyvärr inte montera bort den innan Moas andra heat. Det är inte så bra eftersom den ligger där inne och skramlar runt och kan fortfarande bromsa motorn lite om vi har otur.

I detta heat startar Moa på en 16:e plats.

Moa gör en bra start från sin ytterposition och tar två platser direkt, sedan blir det lite följa John där Moa ligger i en klunga och ingen riktigt klarar av tas sig om framförvarande. På det fjärde varvet in i sista kurvkombinationen försöker Vigor Hjorvard (#11) sig på en omkörning av Lucas Björk (#38) som inte lyckas, Moa tappar lite momentum ut på rakan och blir passerad av Oscar Pedersen (#26) in i första kurvan på varv fem. På det femte varvet innan start och mållinjen kör Moa om Norton Andreasson (#96) som verkar ha något problem eftersom han tappar placering efter placering. Moa kommer i mål på en fjortonde plats men klassas upp till en trettonde plats eftersom Vigor får tidstillägg eftersom han bryter startkorridoren innan start.

Position: 13:e (Bästa tid: 56.103)

Placering:

Heat B + C

Till tredje heatet gör vi en justering på förgasaren eftersom motorn gick lite fett.

Moa gör en hyfsad start men Lucas Björk (#38) som startar framför Moa gör också en bra start. Men han har alldeles för hög fart in i första kurvan och snurrar i ingången när han går på broms. När han snurrar och rullar bakåt så tar han även med sig Patrik Jansson (#48) som vänds runt. Moa har ingenstans att ta vägen utan hon kör in i sidan på Lucas. Moa kommer igång ganska fort men hon hinner bli passerad av fyra förare Theo Thorszelius (#29), Axel Wadsten (#66), Lovisa Enocksson (#35) och Hampus Lund (#163). Men genom att hon passerar Lucas och Patrik som stod åt fel hål i kurvan så tappar hon bara två platser. Men hon har bra fart i detta heat och hon kör om Hampus Lund in i kurvan längst bort till vänster om man står i depån. In i kurva ett när det tredje varvet kör hon om Lovisa Enocksson (#35) när hon har lite för hög fart in i kurvan och kommer lite för djupt och öppnar upp idealspåret.  Fältet är ganska utspritt efter incidenten som hände på första varvet i första kurvan och det är en stor lucka upp till Axel Wadsten (#66), men Moa kör bra och hon tar in avståndet ganska fort och hon passerar Axel innan start och mållinjen innan varv fem skall börja. Nu tar hon upp jakten på Sebastian Jahnson (#4) men luckan är för stor och hon hinner inte i kapp innan målflaggan faller.

Om inte incidenten på första varvet hade skett så tror jag Moa hade kört upp sig ett antal platser till. Det är synd när man blir drabbat av andras misstag.

Position: 14:e (Bästa tid: 55,539)

Final (10 varv)

Helt otroligt kvalar Moa in direkt till A-finalen, vi var övertygade om att det skulle bli hennes första B-final i karriären. Hon får startruta 24 i finalen och vi klarade oss faktiskt med 3 poäng från en B-final.

Moa är bra med när flaggan går men hennes led ligger lite efter inner ledet så hon har redan tappar Lucas Björk (#38) som startade från 25 platsen innan start och mållinjen. Hon tvekar också lite in i kurva ett och tappar ytterligare två platser till Oscar Pedersen (#26) och Isak Arvidsson (#13). Men hon kör smart in i kurva två och kör om Sebastian Jahnsson (#4) och Isak Arvidsson (#13), hon tar också sig förbi Nicolas Castillo (#17) som har snurrat innan kurva två och Filip Eriksson (#27) som har snurrat i kurva två. På varv två så åker Vincent Andersson (#15) av i depå chikanen och bryter, det medför att Moa nu är uppe på en 22 plats. På varv tre lyckas hon följa med Herman Ekblom (#87) och de båda ta sig förbi Lucas Björk (#38). På det femte varvet bryter Jonatan Wandin (#7). Moa betydligt snabbare än Herman men hon har svårt att köra förbi (hon vågar inte riktigt hålla i den sista metern som krävs) men på det sjunde varvet innan kurva ett kör hon förbi Herman och innan varvet är slut så kör hon om Rasmus Werkmästar Enström (#8) på start och målrakan. Luckan upp till nästa klunga är stor men hon tar in meter för meter. Och på det nionde varvet i kurvan längst bort till vänster (från depån sätt) krokar Saga Elm (#93) och Norton Andreasson (#96) ihop och Moa smiter förbi. När det tionde och sista varvet börjar är hon ikapp Linus Sternmark (#9) men hon lyckas inte köra om Linus på det avslutande varvet.

Position: 16:e (Bästa tid: 55,790)

Sammanfattning

Det är tråkigt att hon skulle ha en så dålig början på dagen, men desto roligare avslutning är den jättefin uppkörning i finalen. Hon börjar visa fina takter på omkörning även om hon fortfarande tvekar lite ibland trots att jag tycker att hon borde ha kunnat köra om. Men vi får prata mer om detta och titta på GoPro filmerna för att hon skall förstå vad jag menar.

 

Max (Mini)

Träning

Vi laborerar lite med några chassi inställningarna under träningen för att se vilka som fungerar bäst. Tiderna på träningen är jämna och det kommer att blir tufft och jämnt i toppen, det kommer att bli en spännande tävling.

Bästa tid: 51,561

Tidkörning

Max gör som alltid en klanderfri tidkörning visst vissa saker går alltid att förbättra och att ändra på, men så är det för alla. Inledningsvist är Max snabbast på tidkörningen men slås av Axel Nilsson Cederström (#45) på hans femte varv med 20 tusendelar. Det är tätt och jämnt så det förslår. Max klarar inte att slå Axels tid utan blir två i tidkörningen. Att starta i ytterspår på denna bana är inte idealiskt med tanke på den korta raksträcka efter starten fram till första kurvan. Man blir oftast hängande på yttern igenom första kurvan beroende på hur bra innerledet startar och man tappar därför oftast minst en placering. Och med tanke på att det är William Sjöblom (#80) som startar trea så lär han inte släppa till någon lucka mellan sig och Axel.

Axel Nilsson Cederström (¤45) är snabbast på tidkörningen, 2:a blir Max Runesson (#95), 3:a blir William Sjöblom (#80), 4:a blir Kalle Gustafsson (#91), 5:a blir Florian Alzuhn (#8) och 6:a blir Sonny Broström (#46). För övriga förares placeringar se vidare på Amigoos eller Mylaps hemsidor.

Position: 2:a (Bästa tid: 51,489)

Heat (10 varv)

Heat 1

Till heat 1 gör vi inga förändringar på chassit utan vi gör bara en liten justering på förgasaren.

Startpositionen för de tre första leden är enligt följande. Master startar Axel Nilsson Cederström (#45), 2:a startar Max Runesson (#95), 3:a startar William Sjöblom (#80), 4:a startar Kalle Gustafsson (#91), 5:a startar Florian Alzuhn (#8) och 6:a startar Sonny Broström (#46).

Max gör en bra start snudd på tjuvstart, Max och Alex kommer fram till första kurvan samtidigt med William alldeles i bakbumpern på Axel så Max blir hängande kvar på ytter och tappar ner till tredje platsen. Max tar rygg på William genom knixen på rakan efter första kurvan och försöker att dyka på innern in i hårnålen när William måste bromsa lite tidigare efter han ligger tätt bakom Axel. Men William hänger kvar på yttern och Max får därför en mycket snäv kurva för att inte trycka av William i utgången, som i sin tur resulterar i en mycket dålig utgångfart som Kalle Gustafsson direkt utnyttjar och tar sig om Max. Max får en mycket bättre utgång ut ur sista kurvan och tar sig om Kalle innan start och mållinjen. Max kör bra speciellt i sista kombinationen ut på start och målrakan och har rygg på William, och in i första kurvan passar Max på att följer med William när han tar sig om Axel. På det tredje varvet så syns det att William och Max är snabba på olika ställen på banan, det blir lite gummisnoddseffekt mellan dom. Men även på det tredje varvet får Max en bra utgång ut ur sista kurvan och han måste tidigt ta sig ut ur slipstream på rakan och har inga problem att broms sig förbi William in i första kurvan. Men William kontrar tillbaka i hårnålen, men Max får en bättre utgång ut ur hårnålen så att de går jämsides (William är en frontspoiler framför Max) in emot chickanen och har fördelen av att ha inner in i första knixen. Det blir en lätt touch (sida emot sida) när de svänger in i chickanens vänstersväng då Max har innern. Max som kör intelligent backar i detta läge av trots att han har innern för att inte riskera att trycka av William och istället satsa på att attackera på ett annat ställe. Och det tillfället kommer in i första kurvan på det femte varvet. Max rycker nu direkt och får en betryggande lucka mycket beroende på att de fightas om andra platsen bakom honom. Denna lucka borde ha varit en säker seger om vi inte hade kört för snålt på förgasaren. Max tider är inte så bra överhuvudtaget i detta heat men han tappar otroligt mycket tid på det nionde varvet 0,627 s och hela 8,877 s emot hans snabbaste varv som var på varv tre. Så det blir en fight om första platsen i alla fall för när det skall börja det sista varvet har Axel rygg på Max och han tar sig om in i första kurvan. När de kommer till hårnålen så dyker William från sin tredje plats både om Max och Axel, detta är Max räddning eftersom William tar med sig Axel på en vidare sväng igenom kurvan som öppnar upp dörren för Max.

Max vinner heatet, 2:a blir Axel Nilsson Cederström (#45), 3:a blir William Sjöblom (#45), 4:a blir Oliver Fürstenhoff (#13), 5:a blir Kalle Gustafsson (#91) och 6:a blir Simon Pettersson (#83). För övriga resultat se Mylaps eller Amigoo.

Position 1:a (Bästa tid: 52,003)

Heat 2

Till heat 2 tar vi beslutet att göra en test. Dels så byter vi drev för att se om det kan fungera bättre inför finalen och så justerar vi förgasaren så att motorn slipper gå torrt som Sahara öknen.

Startuppställningen för det andra heat är detsamma som startordningen var i det första heatet allt enligt de nya reglerna för i år. Max startar återigen från sin andra startruta.

Starten i heat 2 är nästan en kopia av heat 1, Max är bra med upp till första kurvan men blir hängande på yttern och får en lång första kurva och William passar på att smita förbi. Axel tar även i detta heat ledningen med William på en andra plats tätt följt av Max. Denna gång tar både Axel och William ett defensivare spårval in i hårnålen. Uppför backen emot start och mållinjen har Max bättre fart än William och går ut ur hans slipstream ganska tidigt, men även William har bättre fart än Axel så även han går ut ut Axels slipstream. De kör alla tre i bredd utmed rakan in i första kurvan på det andra varvet. William tar sig om Axel men Max lyckas att ta sig om båda två in i kurva 1. På det tredje varvet in i kurva 1 bromsar William mycket senare än vad Max gör och lyckas klämma sig förbi. När det fjärde varvet skall ta sin börja så går Max ut ur slipstreamen bakom William och är uppe jämsides med honom vid inbromsningen och tar åter igen ledningen. Denna ledning släpper inte Max något mer i heatet. Vår kart gick bara fortare och fortare i heatet (vår bästa tid sätts på sista varvet) och genom det så skapar han sig en lite säkerhetslucka ner till andra platsen. Kalle Gustafsson (#91) som var fyra i mål får 10 sekunder tidstillägg för att han tydligen bröt startkorridoren med hela karten i starten och klassificeras därför på en fjortonde plats.

Max vinner heatet, 2:a blir William Sjöblom (#80), 3:a blir Axel Nilsson Cederström (#45), 4:a blir Sonny Broström (#46), 5:a blir Oliver Fürstenhoff (#13) och 6:a blir Florian Alzuhn (#8). För övriga resultat se Mylaps eller Amigoo.

Position: 1:a (Bästa tid: 51,698)

Final (16 varv)

Till finalen för vi inga justeringar på karten, den fungerade betydligt bättre i heat 2 än i heat 1, så jag passar på att villa lite och ta det lite lugnt.

Uppställningen i finalen är enligt följande för de tre första leden. 1:a startar Max Runesson (#95), 2:a startar Axel Nilsson Cederström (#45), 3:a startar William Sjöblom (#80), 4:a startar Oliver Fürstenhoff (#13), 5:a startar Sonny Broström (#46) och 6:a startar Florian Alzuhn (#8).

Max tar starten, följt av William som tar sig förbi Axel i första kurvan. Därefter är det Oliver, Sonny och Florian. Kalle Gustafsson (#91) som startade på en nionde plats (efter sin bestraffning i andra heatet) får en dålig start och ett första varv och han tappar många placeringar och är nere på en fjortonde plats efter ett varv. Denna final kommer att handla om två personer Max och William även och Axel till en början försöker att göra det till en match om tre. Max leder de första två varven innan William bromsar sig förbi in i kurva 1. Sedan tar Max bara rygg på William och följer med honom ganska lätt, han släpper t.o.m. av lite på gasen på rakan när han ligger i slipstreamen för att inte störa William. En bra taktik om man är två som ligger i ledningen så är det bättre att låta den ena dra än att fightas om platserna hela tiden för då tappar man dyrbar tid och bjuder in de andra i matchen. Bakom William och Max så händer det inte så mycket de är små placeringsförändringar förutom Kalle som plockar kart efter kart i sin vandring uppåt i fältet. Max gör ett misstag i finalen, på det elfte varvet råkar han gå lite tight i sista kurvan och klipper inner curbsen med bakhjulet och tappar därmed mycket fart ut på rakan. I detta läge trodde jag finalen var avgjord. Men under de två återstående varven sätter han tiderna 51,263 resp. 51,365 sekunder, ett varv snabbare än vad som rapporteras av Mylaps på start och mållinjen men våra tider mäts som sagt inte där utan på rakan strax innan hårnålen. Men genom dessa två varv mycket snabba varven så vevar han in William och i den näst sista kurvan på sista varvet försöker han sig på en omkörning, men han är inte tillräckligt långt uppe för att kunna fullborda omkörningen utan William hinner stänga dörren framför Max så att han får en liten knuff i sidan.

William Sjöblom (#80) vinner finalen, 2:a blir Max Runesson (#95), 3:a blir Axel Nilsson Cederström (#45), 4:a blir Oliver Fürstenhoff (#13), 5:a blir Kalle Gustafsson (#91) fin uppkörning och 6:a blir Sonny Broström (#46). För övriga resultat se Mylaps eller Amigoo.

 Position: 2:a (Bästa tid: 51,353)

Sammanfattning

Först och främst vill vi gratulera William till segern och genom denna seger går han upp på samma poäng som Max men han tar över ledningen i MKR serien p.g.a. av ett bättre resultat i senaste tävlingen.

I denna tävling körde Max mycket bra och allt fungerade väldigt bra för oss. Motorn gick lite torrt i finalen men inte så mycket som den gjorde i heat 1, men lite mer bensin skulle den ha haft. Och hade det inte varit för misstaget på elfte varvet så är frågan om vi inte hade kunna utmana William om segern, d.v.s. om vi bara hade haft ryggen på honom när de gick ut på sista varvet och därmed kunnat försöka bromsat oss förbi in i kurva 1. Men William hade säker försökt kontra tillbaka så man vet aldrig vad som hade hänt. Men vi fortsätter vår fina svit av pallplatser i MKR serien (2:a, 1:a 2:a), nu ser vi fram emot nästa tävling som går på vår hemma bana i Södertälje.

2014-05-17 - MKR 2 (Rasbo)

MKR 2 – Rasbo MK (2014-05-17)

Då var det dags för andra deltävlingen i MKR serien, som arrangör av Rasbo MK och tävlingen körs på deras bana Rörken.

Vädret: Strålande sol och runt 20 grader i skuggan, vår Unipro UniGo rapporterar att det var 28 ute på banan.

Antal startande: 26 (Mini)

Max (Mini)

Träning

Jag vet ungefär vilka inställningar vi kommer att köra med under dagen, mycket beroende på att vi var här och körde Chicken Race för ett par veckor sedan under liknande förhållanden. Däremot ville jag testa vissa saker för att kunna analysera dessa djupare i Off Camber Data (datalogprogrammet till Unipro) inför fortsättningen av säsongen.

Bästa tid: 45,547

Tidkörning

Max och Kalle Gustafsson (#91) bestämmer sig att de skall gå ut sent och hjälpa varandra till bra tider. Det finns däremot en risk att gå ut sent och det är att de kommer att få trafik, speciellt så här tidigt på säsongen när det skiljer ganska mycket mellan de lite snabbare förarna och de förare som ännu inte riktigt har fått upp farten. Kalle börjar att dra och han kör mycket bra, jämna och snabba varv. Visst de får ganska fort problem med vissa långsammare bilar som de måste ta hand om. Max ligger kanske lite för nära Kalle under tidkörningen för att han skall få till ett riktigt bra varv. Men varven går och Kalle släpper aldrig av på gasen för att släppa förbi Max så att även han kan får lite draghjälp.
Max Runesson (#95) sätter kvalets snabbaste tid. 2:a blir Kalle Gustafsson (#91) slagen med 5 tusendelar, 3:a blir Sonny Broström (#46), 4:a blir William Sjöblom (#80), 5:a blir Florian Alzuhn (#8) och 6:a blir Axel Nilsson Cederström (#45).

Position: 1:a (Bästa tid: 45,564)

Heat (12 varv)

Enligt de nya reglerna för i år så är uppställningen för båda heaten densamma, d.v.s. uppställningen är efter den tid man satte i tidkörningen.

Heat 1Startuppställningen inför heaten

Max tar starten tätt följd av William Sjöblom (#80) som gör en kanon start ifrån sin fjärde startruta och är uppe på en andra plats in i första kurvan. Efter ett varv så leder Max, följt av William, trea är Kalle Gustafsson (#91), fyra är Sonny Broström (#46), femma är Oliver Fürstenhoff (#13) och sexa är Axel Nilsson Cederström (#45). På det tredje varvet tar Oliver sig om Sonny upp på en fjärde plats samtidigt som Florian Alzuhn (#8) tar sig om Axel upp på en sjätte plats. På det fjärde varvet byter Kalle och William plants d.v.s. platserna två och tre. På det sjätte varvet så återtar Axel sjätte platsen från Florian. På det sjunde varvet så tar Sonny sig förbi Oliver upp på en fjärde plats. På det nionde varvet tar Kalle sig om Max upp på en första plats, under samma varv passar även William på att ta sig om Max upp till en andra plats. Efter heatet har Max och William en lite orddispyt angående denna omkörning eftersom Max hävdar att William inte lämnade honom någon plats på yttern utan William trycker av honom av banan i utgången. Max öppnade dörren i ingången av kurvan, William tog chansen att dyka i luckan utan att köra på Max, men Max kan ju inte bara försvinna från banan så William bör ha lämnat en kartbredd i utgången eftersom omkörningen inte var fullbordad innan Max hamnar utanför banan. Men det är racing och bara att glömma och ladda inför nästa heat. Under resterade varven har Max och William en fin fight om andra platsen där Max är om William några gånger men William lyckas hela tiden kontra tillbaka. Genom denna fight så kommer Kalle loss och vinner heatet klart. Bakom dessa tre händer inte det inte så mycket förutom att Olivier inte hänger med riktigt i tempo emot slutet av heatet, på det tionde varvet tappar han först en plats till Axel och sedan på det tolfte och sista varvet tappar han även en plats till Florian.

Kalle Gustafsson (#91) vinner heatet, 2:a blir William Sjöblom (#80), 3:a blir Max Runesson (#95), 4:a blir Sonny Broström (#46), 5:a blir Axel Nilsson Cederström (#45) och 6:a blir Florian Alzuhn (#8).

Position 3:a (Bästa tid: 45,725)

Heat 2Max koncentrerar sig inför ett heat

I heat 1 så ledde vi heatet ganska länge men vi hade svårt att kunna kontra tillbaka på Kalle och William när de väl tog sig förbi oss. Max klagade på att han sitter fast i vissa kurvor, känns som detta är ett långdraget problem som vi ännu inte har hittat en lösning på. Därför gör vi en chassiförändring för att se om vi denna gång kan hitta en lösning på problemet. Eftersom det är svårt att få dessa förutsättningar på en träning med mycket gummi i banan. Vi justerar även förgasaren något eftersom motorn gick lite torrt i heat 1.

Uppställningen i heat 2 är efter den ordning de hade i tidkörningen.

Max tar även denna gång starten från sin master position med Sonny Broström (#46) tätt bakom sig. En bit ner i fältet blir det trångt i utgången av första kurvan eller egentligen kurva två eftersom det är en liten raksträcka mellan kurva ett och två men förarna tar dessa två kurvor som en. Men där tappar bl.a. Oliver Fürstenhoff (#13) många placeringar och han är en 14:e plats efter ett varv. Max rycker däremot direkt på första varvet och får en liten lucka på någon/några kart längder ner till Sonny. Efter ett varv så leder Max, tvåa är Sonny, trea är William, fyra är Kalle, femma är Axel och sexa är Florian. Sonny hänger med Max inledningsvis de första varven, men han får svårare och svårare att hänga med i Max tempo. På det femte varvet tar William sig om Sonny och på det sjunde varvet tar sig Kalle, Axel och Florian sig om Sonny, jag vet inte vad som hände med Sonny men han tappar tre platser. Max har en betryggande ledning ner till William och den utökas snarare lite än att krympa under de resterade varven av heatet. På det tionde varvet blir Florian passerade av både Sonny och Lucas Steneberg (#88). Däremot blir det en fight om sista pallplatsen emot slutet av heatet, på det elfte varvet tar Axel sig om Kalle. Men Kalle kontrar i den näst sista kurvan på det sista varvet och återtar tredje platsen. Troligtvis måste Axel fått en dålig utgång ur kurvan innan för Kalle är uppe jämsides vid bromspunkten in i näst sista kurvan, en kurva som är annars är svår att köra om i.

Max vinner heatet klart, 2:a blir William Sjöblom (#80), 3:a blir Kalle Gustafsson (#91), 4:a blir Axel Nilsson Cederström (#45), 5:a blir Sonny Broström (#46) och 6:a blir Lucas Stenberg (#88)

Position: 1:a (Bästa tid: 45,743)

Final (16 varv)Södertälje KRC la beslag på hela pallen

Max är jätte nöjd med inställningarna vi hade i heat 2, han tycker att de kändes mycket bättre i kurvorna. Visst bästa tiden var något sämre än i heat 1 men tiderna var betydligt jämnare i heat 2 och karten gick bara fortare och fortare under heatet, t.ex. så satte Max sin bästa tid på det sista varvet.

Därför gör vi inga förändringar till finalen utan så mekanikern för en skön paus och lite tid att titta på de andra heaten.

Startuppställningen för de tre första leden i finalen är enligt följande. Master startar Max Runesson (#95), 2:a startar Kalle Gustafsson (#91), 3:a startar William Sjöblom (#80), 4:a startar Sonny Broström (#46), 5:a startar Axel Nilsson Cederström (#45) och 6:a startar Florian Alzuhn (#8).

Max tar starten tätt följt av William. Kalle som startade från andra startrutan har svårigheter i kurva ett och två och tappar ner till sjunde plats. Däremot så gör Oliver Fürstenhoff (#13) en kanon start från sin sjunde startruta. Efter ett varv så leder Max, tvåa är William, trea är Oliver, fyra är Axel, femma är Simon Pettersson (#83) som har gjort ett bra första varv från nionde startrutan och sexa är Oscar Malmsten (#222) även han har gjort ett kanon första varv från sin elfte startruta. På det andra varvet tar Kalle sig om Oscar upp på en sjätte plats. På det tredje varvet så tar Oliver sig om William. På det fjärde varvet så tar Kalle sig upp ytterligare en plats genom att ta sig förbi Simon. Från det femte till det fjortonde varvet händer inget speciellt förutom att de fem första Max, Oliver, William, Kalle och Axel drar ifrån övriga heatet. Simon hamnar i ett litet vakuum med 5-6 sekunder mellan sig och ledarkvintetten och de som ligger bakom honom. Max kör mycket bra och jämna och snabba tider i finalen, därför ger Max aldrig Olivier en chans att utmana honom om ledningen. På det femtonde varvet så tar Kalle sig om William, de fightas om tredje positionen i några kurvor och tappar därför ryggen till Oliver. I samma veva (tre-fyra varv kvar av finalen) så orkar Oliver inte längre hålla ryggen på Max, han har fått det svårare och svårare att hänga med emot slutet av finalen och när Max påbörjar sitt sista varvet så har han en betryggande lucka och bara ett stort misstag eller ett haveri kan stoppa honom från att ta sin första seger för i år.

Max Runesson (#95) vinner finalen, 2:a blir Oliver Fürstenhoff (#13), 3:a blir Kalle Gustafsson (#91), 4:a blir William Sjöblom (#80), 5:a blir Axel Nilsson Cederström (#45) och 6:a blir Simon Pettersson (#83).

Position: 1:a (Bästa tid: 45,510)

Sammanfattning

Max körde en felfri final, han satte inte ett hjul fel under hela finalen. Han var väldigt snabb på rätt partier på banan som medförde att de andra aldrig fick en chans att kunna utmana honom om ledningen. Det finns bara en kurva där han har vissa problem emot de andra, problem och problem de andra var helt enkelt snabbare där än vad han är där.

En skön seger och den första för i år och medför att Max nu tar ledningen i MKR sammandraget. Men det var även kul att se att Södertälje KRC tog hem alla tre pallplatserna.

2014-05-03 - MKR 1 (Enköping)

MKR 1 – Enköping MK (2014-05-03)

Då var det dags för årets första MKR tävling som arrangeras as Enköpings MK på deras bana Enköpingsbanan.

Det kommer att inte att bli så varmt idag som det var förra helgen och enligt SMHI finns det risk för regn på eftermiddagen.

Antal startande: 53 (Micro), 26 (Mini)

Moa (Micro)

Det är hela 53 startade i Micro, kanske är det tecken på en uppgång inom karting. Men tyvärr tror jag att många har tagit klivet från Cadetti lite för tidigt och att återväxten inte är så bra som den ser ut. Men ändå så är det kul med stora startfält.

Träning

Det är två träningsgrupper och Moa kör i den första gruppen. Vi provar lite olika inställningar för att se vilket som fungerar bäst. Och Moa tycker att en setup fungerar bäst så då kör vi på den. Hon ligger runt 10:e platsen i sin grupp.

Bästa tid: 42,391

Tidkörning

Vi glömmer tyvärr att byta Moas däck till tidkörningen p.g.a. av tidsbrist. Vi måste organisera oss lite bättre så detta inte händer igen.

Trots att däck är i stort sätt helt slut gör Moa en bra tidkörning, men hon får jobba mycket med karten i kurvorna. Hon har inget bra greppet utan hon har en massa småsläpp både i fram- och bakvagn. Men trots detta så sätter hon tionde tiden i sin grupp och det räcker till en 17:e tid totalt av 53 startande. Det saknas över en sekund upp till Elliot Sjögren (#10) som är snabbast men upp till topp tio som är vårt mål i år är det mindre än fem tiondelar och det tror jag att hon hade orkat med om vi hade bytt däck.

Placering: 17:e (Bästa tid: 42,110)

Heat (8 varv)

Eftersom de är 53 startande så delas de in fyra grupper A-B-C-D. Genom sin 17:e plats i tidkörningen hamnar Moa i grupp A och får där startruta nio.

Heat 1 (Grupp A+D)

(Har lite dålig koll på hur det gick i detta heat) 

Placering: ? (Bästa tid: 42,304)

Heat 2 (Grupp A+C)

(Har även i detta heat lite dålig koll på hur det gick) 

Placering: ? (Bästa tid: 42,408)

Heat 3 (Grupp A+B)

Vi gör några små chassi förändringar på hennes kart för att se om vi kan få lite bättre balans i karten. Men det är svårt när det egentligen är däcken som givit upp.

Placering: ? (Bästa tid: 42,633)

A-Final (12 varv)

Vi fortsätter med att ändra chassi inställningarna för att se om det kan bli lättare för Moa att köra och karten såg ut att gå bättre men långt ifrån bra i finalen. Men vad kan man mer begära när det knappt finns något gummi kvar på däcken.

Moa kör bra och attackerar där hon kan men karten är mycket instabil i kurvorna, det är nästan så att den understyr och överstyr på samma gång.
Men Moa kämpar på och gör ändå en mycket bra final och slutar på en fin 12:e plats.

Placering: 12:a (Bästa tid: 42,638)

Sammanfattning

Moa körde jätte bra i denna tävling och hon tar för sig på ett bra sätt ute på banan. I denna tävling är hon bästa tjej och även bästa förare från Södertälje.
Hade vi bara inte glömt att byta hennes däck så hade hon nog kunna prestera ännu lite bättre.

Max (Mini)

Träning

Vi hänger inte riktigt med när det gäller tid emot de allra snabbaste på träningen

Bästa tid: 39,261

Tidkörning

Max gör en bra tidkörning men det fattas två tiondelar upp till Kalle Gustafsson (#91) som är snabbast, 2:a är William Sjöblom (#80) slagen med 92 tusendelar, 3:a är Oliver Fürstenhoff, 4:a är Max Runesson (#95), 5:a är Sonny Broström (#46) och 6:a är Axel Nilsson Cederström (#45).

Position: 4:a (Bästa tid: 39,093)

Heat (10 varv)

Heat 1

Startordningen inför heat 1 är enligt följande för de tre första leden. Master startar Kalle Gustafsson (#91), 2:a är William Sjöblom (#80), 3:a är Olivier Fürstenhoff, 4:a är Max Runesson (#95), 5:a är Sonny Broström och 6:a är Axel Nilsson Cederström (#45).
Max gör en bra start och är uppe på en tredje plats i första kurvan. Kalle Gustafsson (#91) som var master trillar ner till en fjärde plats. William och Olivier slås inledningsvis om första platsen. Max har inte tillräckligt med fart så han klarar inte att hänga med William och Olivier, han klarar även inte att hålla Kalle bakom sig som tar sig om Max ganska lätt och tar upp jakten på de två framme i täten. Kalle är snabb och jagar ikapp de två där framme och han tar sig förbi Oliver men varven räcker inte för att ta sig ända upp till seger. William Sjöblom (#80) vinner heatet, 2:a blir Kalle Gustafsson (#91), 3:a blir Olivier Fürstenhoff (#13), 4:a blir Max Runesson (#95)…

Position 4:a (Bästa tid: 39,397)

Heat 2

Vi gör några rätt stor chassi förändring inför heat två för att se om vi kan få ut lite mer fart ur karten, något måste vi hitta på för vi hänger inte riktigt med, dessutom justerar vi förgasaren lite.

Startuppställningen i heat 2 är den samma som i heat 1.
Max gör en hyfsad start men kommer inte in på innern i första kurvan utan får ta långa ytterspåret, ett kort ögonblick är han nere på en femte plats men har tar tillbaka fjärde platsen in i kurva två. Karten verkar gå lite bättre men fortfarande inte bra. Vi kan fortfarande inte utmana William och Kalle i toppen. Mitt i heatet får Oliver problem med motorn och han tappar tyvärr ett antal placeringar p.g.a. detta.

Position: 3:a (Bästa tid: 39,247)

Final (12 varv)

Inför finalen gör vi återigen en del chassi förändringar och justeringar på förgasaren.

Startuppställningen i finalen är följande. Master startar William Sjöblom (#80), 2:a startar Kalle Gustafsson (#91), 3:a startar Max Runesson (#95), 4:a startar Rasmus Augustsson (#23), 5:a startar Olivier Fürstenhoff (#13) och 6:a startar …

Max gör en bra start och ligger tätt bakom William utmed rakan och tar sig förbi Kalle in i kurva ett. Olivier däremot lyckas att ta sig om Max in i kurva 1 genom att ha halva karten utanför banan (Max hade stängt dörren så det inte skulle finns plats för en hel kart innanför honom). William rycker direkt i starten och det verkar som han kommer att få en enkel resa. Olivier ligger på en andra plats tätt följt av Max. Kalle som fick en dålig start från sin andra startruta har tappat ner till en femte/sjätte plats men han är snabb och börjar sin klättring uppåt. Efter några varv har vi fått upp tempen i däcken och i motorn och Max tar sig om Olivier, och nu börjar jakten på William. Till en början åker William och Max lika fort och de båda drar ifrån övriga fältet, men vår kart går bara fortare och fortare i finalen och när det återstår 4-5 varv så är Max ikapp William. Nu lägger sig Max bara bakom William för att inte störa farten på William, för fighter tar alltid tid och då tappar man värdefull tid så det är bättre att spara detta till slutet. Men bakom William och Max har Rasmus Augustsson (#23) mycket bra fart och tar in mer och mer på dom två där framme, och till slut så är han ikapp. Kalle har nu avancerat upp till en fjärde plats och han är snabb som han har varit hela dagen, den stora frågan är om varven skall räcka till för att även han skall kunna ansluta sig till tre framme i täten. När det återstår två varv börjar William känna av trycket från Max och han börjar köra mycket defensiva spår på rakan för att Max inte skall få någon chans att bromsa sig förbi in i kurva ett. När det sista varvet börjar ligger William, Max och Rasmus tätt ihop sedan är det en lucka ner till Kalle. Och på det sista varvet gör fortfarande inte Max något seriöst omkörningsförsök (efteråt berättar han att han glömde att hålla koll på varven för att han var så koncentrerad på att köra). När det återstår tre kurvor så dyker Rasmus på Max men Max är med på noterna och kontrar direkt tillbaka genom att ta bättre höjd i kurvan och får därmed bättre fart till näst sista kurvan. William Sjöblom (#80) vinner finalen, 2:a blir Max Runesson (#95), 3:a blir Rasmus Augustsson (#23), 4:a blir Kalle Gustafsson (#91), 5:a blir Oliver Fürstenhoff (#13) och 6:a blir Sonny Broström (#46).

Position: 2:a (Bästa tid: 39.007)

Sammanfattning

Vi hittade tillslut rätt med chassi inställningarna till finalen, däremot så hade vi inte tillräckligt med fart utmed start och mållinjen. Lite beror det på att Max körde på kurbsen i utgången av sista kurvan men motorn gick också lite för fett även i finalen.
Det är väldigt jämnt i toppen mellan förarna och vem som helst kan vinna, och jag är övertygad om att den som lyckas att vara jämnast i årets MKR serie kommer att stå som totalsegrare vid årets slut.

Vi är jätte nöjda med Max andra och Moas 12:e plats.

2014-04-26 - Chicken Race - Raymonds minne (Rasbo)

Chicken Race / Raymonds minne – Rasbo MK (2014-04-26)

Då var det dags för årets första tävling i Mellansverige Chicken Race – Raymonds minne som arrangeras as Rasbo MK på deras bana Rörken Ring.

Det kommer att bli en varv dag idag upp emot 20 grader varmt.

Antal startande: 33 (Micro), 24 (Mini)

Moa (Micro)

Detta blir Moas första tävling för i år. Hon ser fram emot denna tävling väldigt mycket eftersom det alltid har gått bra för henne på Rörken Ring.

Träning

Eftersom de är fler än 30 startade så delas de upp i två träningsgrupper och Moa hamnar i grupp 2.

Som så många gånger förr så tar det lite tid för Moa att komma igång när vi kommer till en bana. Men hon förbättrar sin tid väldigt mycket mellan varje träningspass, mycket beroende på att vi pratar om spår val, broms och gaspunkter. Men det finns ett problem med detta och det är att det blir lite svårt med vilka chassi inställningar som fungerar bäst eftersom mycket hänger på just hennes körning. Men man ser redan under träningen att hon har förbättrat sin körning mycket sedan förra året.

Bästa tid: 48,771

Tidkörning

Moa kör i grupp 2 även i tidkörningen. Hon har fortfarande lite problem att ta vissa delar av banan tillräckligt fort för att hänga med de allra snabbaste. Moa gör en jätte bra tidkörning, hon är tredje snabbast i sin grupp och sjua totalt.

Placering: 7:a (Bästa tid: 48,650)

Heat (8 varv)

Eftersom de är fler än 30 startande så blir det A-B-C grupper. Genom sin sjunde tid i tidkörningen hamnar hon i grupp A och kommer att få startruta 5 i båda sina heat.

Heat 1 (Grupp A+B)

Uppställningen inför första heatet är följande för de tre första leden. Master startar Wilgot Edqvist (#31), 2:a startar Sebastian Enholm (#44), 3:a startar Norton Andreasson (#96), 4:a startar Marcus Radne (#68), 5:a startar Moa Runesson (#95) och 6:a startar Herman Ekblom (#11)

Moa är tyvärr inte tillräckligt med när starten går samtidigt som hon inte är tillräckligt tuff in i första kurvan och tappar därför två platser till Nicolas Castillo (#17) och Herman Ekblom (#11). Sebastian tar starten med Wilgot som tvåa. Det blir en rafflande uppgörelse mellan just dessa två som byter plats flera gånger under heatet. Men till slut så vinner Wilgot Edqvist (#31) heatet före Sebastian Enholm (#44), trea blir Marcus Radne (#68) före Norton Andreasson (#96). Dessa fyra var i en klass för sig. På femte plats kom Nicolas Castillo (#17), tätt följt av Herman Ekblom (#11) och Moa Runesson (#95).

Placering: 7:a (Bästa tid: 48,623)

Heat 2 (Grupp A+C)

Inför heat 2 pratar vi en del om hur hon skall agera i starten så att hon inte tappar platser.

Inför heat 2 är startuppställningen för de tre första leden enligt följande. Master startar Wilgot Edqvist (#31), 2:a startar Jonathan Wandin (#7), 3:a startar Norton Andreasson (#96), 4:a startar Oscar Pedersen (#26), 5:a startar Moa Runesson (#95) och 6:a startar Rasmus Werkmästar Enström (#8).

I detta heat är Moa betydligt bättre med i starten och ligger tätt bakom Norton när flaggan dras och hon är tuff in i första sväng och släpper inte så att andra kan köra om henne, bra jobbat Moa. Moa ligger kvar på sin femte plats i början av heatet. Hon kör mycket bra men tappar lite här och lite där emot de i täten. I början av det sista varvet får Norton Andreasson (#96) stopp och Moa avanserar därmed upp på en fjärde plats som hon behåller in i mål. Uppe i ledningen är aldrig Wilgot Edqvist (#31) hotad utan han vinner heatet klart före Jonathan Wandin (#7), men Jonathan får 10 sekunder tidstillägg (vet inte om det är för en tjuvstart eller om han har brutit korridoren med hela karten) men han tappar därmed ner till en 6:e plats. Så tvåa blir istället Oscar Pedersen (#26), 3:a blir Moa Runesson (#95), 4:a blir Theo Thorszelius (#29), 5:a blir Rasmus Werkmästar Enström (#8) och 6:a blir Jonathan Wandin (#7).

Placering: 3:a (Bästa tid: 48,728)

A-Final (10 varv)

Genom sin 7:e och 3:e plats så har Moa kört in 10 poäng och det ger henne en 7:e startruta i A-finalen. Startuppställningen för de tre första leden är enligt följande. Master startar Wilgot Edqvist (#31), 2:a startar Marcus Radne (#68), 3:a startar Sebastian Enholm (#44), 4:a startar Oscar Pedersen (#26), 5:a startar Jonathan Wandin (#7) och 6:a startar Theo Thorszelius (#29).

Moa är med bra i starten men tyvärr så blir hon passerad av Nicolas Castillo (#17) på det första varvet. På varv 6 tappar hon ytterliggare en plats till Norton Andreasson (#96) som kör upp sig efter en dålig startposition i finalen p.g.a. stoppet i andra heatet och på det nionde varvet blir hon passerad av Noah Eriksson (#6). Men på det sista varvet dår Theo Thorszelius (#29) stopp och Moa avancerar därmed upp en plats till en nionde plats. Uppe i ledningen har Wilgot Edqvist (#31), Sebastian Enholm (#44) och Marcus Radne (#68) en mycket fin fight om pallplatserna, de byter positioner inbördes många gånger. Men till slut så winner Wilgot Edqvist (#31) finalen, 2:a blir Marcus Radne (#68), 3:a blir Sebastian Enholm (#44), 4:a blir Oscar Pedersen (#26), 5:a blir Jonathan Wandin (#7) och 6:a blir Nicolas Castillo (#17). Nordon Andreasson (#96) som kom i måls som 6:a får tidstillägg för någon förseelse och tappar ner till en 11:e plats, därmed avancerar Moa ytterligare en position och slutar på en 8:e plats.

Placering: 8:a (Bästa tid: 48,420)

Sammanfattning

Moa gjorde en mycket bra tävling. Hon har blivit betydligt tuffare än förra året men hon kör rent och snyggt och framför allt sportsligt. Vi behöver däremot träna mer på kurvtagning, bromspunkter och när man skall gå på gas för att köra fort, för kan vi förbättra oss lite mer där så är det inte långt kvar upp till de allra snabbaste.

Max (Mini)

Vi har äntligen fått liv i vår race förgasare, den la av på träningslägret i Spanien men efter en grundlig genomgång så verkar det som om den vill vara med igen. Så vi hoppas att vi skall vara lite mer konkurrenskraftiga i denna tävling än vad vi var nere i Klippan.

Träning

I den första träningen hänger vi inte med, Max är nästan 7 tiondelar efter William Sjöblom (#80) så vi byter bensin. Vi körde med samma bensin som vi använde nere i Klippan Cup, kan det vara så att det är problem med bensinen så till andra träningspasset byter vi bensin. På den andra träningen hänger vi med betydligt bättre då är Max bara 63 tusendelar efter William, och på tredje träningen går det något långsammare för både William och Max men nu är Max snabbast med den stora marginalen på hela 70 tusendelar över William. Det kommer att bli en tuff och jämn tävling.

Bästa tid: 45,218

Tidkörning

På tidkörningen ligger William och Max och hjälper varandra med att dra för att den andra skall få jaga lite. Max lyckas bäst och sätter tidkörningens snabbaste tid med William som tvåa, han blir slagen med hela 20 tusendelar. Det är jämt så det förslår mellan William och Max. 3:a är Olivier Fürstenhoff (#13) men han är drygt 4 tiondelar efter Max.

Position: 1:a (Bästa tid: 45,207)

Heat (10 varv)

Eftersom det bara är 24 stycken så blir det bara en grupp.

Enligt de nya reglerna för i år så skall man alltid starta på samma startruta som man får i tidkörningen. Konstig ny regel kan jag tycka, men i år blir det väldigt viktigt att få till en bra tidkörningen.

Heat 1

Uppställningen inför första heatet är enligt följande för de tre första leden. Master är Max Runesson (#95), 2:a är William Sjöblom (#80), 3:a är Oliver Fürstenhoff (#13), 4:a är Simon Pettersson (#83), 5:a är Lucas Stenberg (#88) och 6:a är Florian Alzuhn (#8).

Max tar starten tätt följt av Oliver Fürstenhoff (#13) som inte släpper in William Sjöblom (#80) i första kurvan. Max rycker direkt i starten och får en lucka ner till de andra på några kartlängder. Bakom honom så återtar William andra platsen på det första varvet. William och Oliver har en liten fight om andra platsen bakom Max, men i mål kommer sex första förarna in på exakt samma platser som dom startade på. 1:a blir Max Runesson (#91), 2:a blir William Sjöblom (#80), 3:a blir Oliver Fürstenhoff (#13), 4:a blir Simon Pettersson (#83), 5:a blir Lucas Stenberg (#88) och 6:a blir Florian Alzuhn (#8).

Position 1:a (Bästa tid: 45,585)

Heat 2

Max klagade på att han sitter fast i vissa kurvor, så vi gör små justeringar på karten för att se om det avhjälper problemet.

Max tar även denna gång starten med Olivier tätt bakom sig, sedan följer William, Simon, Lucas och Florian. Max rycker även denna gång och får en liten lucka på några kartlängder ner till Oliver. Bakom Max så har Olivier och William en fin fight om andra platsen. På varv tre tar sig Florian sig om Lucas upp till en femte plats. På det fjärde varvet tar William sig om Olivier och tar upp jakten på Max. På det nionde varvet tar sig Simon sig om Oliver. Vid ett tillfälle emot slutet av heatet tar sig William sig om Max men Max kontrar direkt tillbaka några kurvor senare. Max vinner även heat 2, 2:a blir William Sjöblom (#80), 3:a blir Simon Pettersson (#83), 4:a blir Olivier Fürstenhoff (#13), 5:a blir Florian Alzuhn (#8) och 6:a blir Lucas Stenberg (#88).

Position: 1:a (Bästa tid: 45,546)

Final (12 varv)

Max tycker fortfarande att han satt fast i visa kurvor i heat 2. Vi vågar inte göra några större förändringar eftersom det har gått så bra hittills. Men jag gör ett ödestiget misstag, jag jämför fel heat med varandra. När jag tror att jag jämför tiderna mellan heat 1 och heat 2 så jämför jag istället tiderna mellan tidkörningen och heat 1. Därför tror jag att vi gick åt fel håll med förändringarna till heat 2 så jag går tillbaka till de vi hade i heat 1.
Uppställningen i finalen är enligt följande för de tre första leden. Master startar Max Runesson (#95), 2:a startar William Sjöblom (#80), 3:a startar Oliver Fürstenhoff (#13), 4:a startar Simon Pettersson (#83), 5:a startar Lucas Stenberg (#88) och 6:a startar Florian Alzuhn (#8).

Max tar även denna gång starten men Oliver tätt bakom sig men denna gång kontrar William direkt i utgången av 2 kurvan och återtar andra platsen. William och Oliver har även i finalen en fight bakom Max och byter plats flera gånger under finalen. Max har problem i vissa kurvor och speciellt i de kurvorna han har uttryckt att han sitter fast. När Max går ut på det 12 och som skall vara det sista varvet har han en liten lucka ner till William. Men när de kommer ut på start och målrakan för att få mål flagg så får de inte det, tävlingsledningen har räknat fel på antalet varv. William gör en mycket snygg omkörning in i kurva ett på det trettonde varvet, men jag är ganska lugn för jag tror att Max skall kontra tillbaka i samma kurva som han gjorde i heat 2, men i stället så är det Olivier som dyker på Max i den kurvan och Max tappar ytterligare en placering. När de kommer till den näst sista kurvan så dyker Simon Pettersson (#83) på Max men Simon har en alldeles för hög fart och omkörningen kommer alldeles för sent. Han kör rätt in i sidan på Max och trycker av Max av banan, Max tappar farten helt och blir därför passerade inte bara av Simon utan även av Florian Alzuhn. Det är konstigt att observatörerna/flaggvakterna inte gjorde något åt denna mycket osportsliga omkörning.

Segern går till William Sjöblom (#80), 2:a blir Olivier Fürstenhoff (#13), 3:a blir Simon Pettersson (#83), 4:a blir Florian Alzuhn (#8), 5:a blir Max Runesson (#95) och 6:a blir Lucas Stenberg (#88)

Sammanfattning

Jag har aldrig sätt Max så arg när han kom i mål, han var fly förbannad på ren svenska. Han ville lämna in en protest emot omkörningen som Simon gjorde på honom. Men jag ville inte lägger in en protest och betala 500 kr i en lokal tävling som kanske inte hade gått igenom. Men Max ville då ta sina egna sparpengar för att vi skulle lägga in en protest. Men vad hade vi uppnått med en protest, troligen hade Simon blivit diskad eller fått tidstillägg, vi hade fått en 4:e plats istället för en 5:e plats och det spelar ingen roll när det inte är några poäng som räknas som i MKR serien. 

Jag frågar Max efter att han har lugnat ner sig varför han inte själv försöker med en omkörning i näst sista kurvan, man kan ju tycka att det finns ett bra omkörningstillfälle där. Men han svarar att det går inte att köra om där, rakan innan är för kort och man har så pass hög fart in i näst sista kurvan att man inte kan komma upp tillräckligt långt på den framförvarande för att kunna göra en ren och snygg omkörning.

Jag brukar alltid säga att sådana här saker händer i racing, men denna gång kan jag inte göra det. Visst jag accepterar att tävlingsledningen räknade fel på varven sådant händer ibland (men denna gång fick vi lida väldigt mycket mycket för det från en första till en femte plats). Men osportslig körning är något jag aldrig kommer att acceptera.

Jag grämer mig för det ödestigna misstaget jag gjorde när jag tittar på fel data.

Nu är det bara att glömma denna tävling och blicka fram emot nästa helg för det är då allvaret börjar, då drar årets MKR serie igång.

 

Ha det nu så bra så ses vi om en vecka i Enköping.

2014-04-12 - Klippan Cup (Klippan)

Klippan Cup – KS Klippan (2014-04-12)

Då är det äntligen dags för årets första tävling Klippan Cup. I år passade det att vi åkte ner till Klippan dels för att vi skulle hämta hem vår husvagn som har stått på vinterförvaring i Småland men även att vi skall hämta hem vår racebuss som vi har köpt.

I denna tävling kör bara Max i klass Mini, Moa var hemma på handbollsturnering. Startfältet i Mini var helt okey med 35 stycken som en normal MKR tävling.

Vädret är var bra ca 9-10 grader och det blåste nästan ingenting alls, ovanligt för att vara Klippan Cup.

Antal startande: 35 (Mini)

Max (Mini)

Försäsongsträningen har gått bra, och vi har många mil i karten innan tävlingen. Men tyvärr så fungerar inte vår bästa förgasare, den la av under tester på försäsongen och vi får inte den att fungera. Dessutom är vi lite osäkra på vår race motor som vi inte har fått att gå så bra ännu efter renoveringen (den behöver köras in lite mer), så till denna tävling så blir det att prova lite nytt material.

Träning

Tyvärr så kör man bara 2 träningspass, det första på 5 minuter och det andra på 10 minuter. Det finns inte så mycket tid att hitta rätt inställningar för en som inte har kört på banan tidigare. Vi var därför och tränade under fredagen men då var det regn och vi fick bara ett fungerande träningspass i torrt.
Max är 5:e snabbast på träningen men det fattas hela 0,742 sekunder till Alex Bergqvist (#21) som var snabbast. Båda bröderna Bergqvist är mycket snabba och är i en liga för sig, men det är bara knappt 2 tiondelar upp till den som är 3:e snabbast Rasmus Augustsson (#23).

Bästa tid: 52,813 s

Tidkörning

Det nya sättet däck som vi satte på till första träningen har vi problem med understyrning med. Om det beror på att banan är väldigt grön efter gårdagens regn, banans karaktär med en extremt lång höger sväng efter start och mållinjen eller helt enkelt att vi har fått ett dåligt sätt framdäck är svårt att veta. Men vi gör några små justeringar på chassit för att försöka råda bot på detta.

Vi har blivit in lottade i tidkörningsgrupp 1. Max vill gå ut sent och han ville gärna försöka gå ut tillsammans med Alex Bergqvist som är i samma grupp som oss. Han vill helt enkelt ha en bra morot att jaga, men Alex väntar väldigt länge att gå ut och tillslut vill inte jag att Max vänta längre utan jag släpper ut honom när han kommer att få många fria varv utan att störas av någon annan förare.

Max förbättrar sig lite i tidkörningen jämfört med träningen, och sätter 3:e bästa tid i sin grupp, men tyvärr så var det 3 som var snabbare än honom i den andra tidkörningsgruppen så vi får 6:e bästa tid.

Position: 6:a (Bästa tid: 52,675)

Heat (10 varv)

Eftersom det är mer än 30 startade i Mini, så delas förarna in i A-B-C grupper. Max 6:e tid i tidkörningen medför att vi hamnar i grupp C, inte den bästa gruppen för då får man starta i ytterledet i båda heaten. Och på denna banan är det lite problematiskt med ytterledet eftersom banan börjar med en mycket lång 180 graders höger kurva. Kommer man inte in så får man en lång resa i ytterspår med risken att tappa några platser.

Heat 1 (A+C)

Uppställningen i vårt första heat är enligt följande för de tre första leden. 1:a är David Bergqvist (#27), 2:a är Sonny Broström (#46), 3:a är Ellinor Aspeqvist (#61), 4:a Max Runesson (#95), 5:a är Daniel Andersson (#163) och 6:a är David Johansson (#96).
Max gör en bra start och håller sin 4:e plats i starten, de första sex förarna första håller sina platser under de inledande två varven. På det tredje varvet så kör Max om Ellinor Aspeqvist (#61) och på det femte varvet kör han om Sonny Broström (#46). Men Sonny kontrar tillbaka på det sjätte varvet, men på det sjunde varvet tar sig Max om igen. Max håller andra platsen in i mål.

David Bergqvist (#27) vinner heatet, 2:a blir Max Runesson (#95), 3:a blir Daniel Andersson (#163), 4:a blir Ellinor Aspeqvist (#61), 5:a blir Sonny Broström (#46) och 6:a blir Moa Liljedahl (#7).

Position: 2:a (Bästa tid: 52,575)

Heat 2 (B+C)

Till heat 2 gör vi ytterligare några chassi förändringar p.g.a. understyrningen, dessutom går vår motor enormt torrt.

Uppställningen i vårt andra heat är enligt följande för de tre första leden. 1: är Alex Bergqvist (#21), 2:a är Sonny Broström (#46), 3:a är Elvin Berndtsson (#14), 4:a är Max Runesson (#95), 5:a är Rasmus Augustsson (#23) och 6:a är David Johansson (#96).
Max tappar en plats i starten till Rasmus Augustsson (#23) som gör ett en bra start och ett första varv, från sin femte startruta tar han sig upp på en andra plats. På det andra varvet tar Max sig om Sonny Broström (#46) och Elvin Berndtsson (#14), men Sonny kontrar tillbaka på det tredje varvet. Max skuggar nu Sonny fram till det åttonde varvet då han återigen tar sig om. Och på det tionde och sista varvet i sista kurvan kör Max om Rasmus Augustsson (#23).

Alex Bergqvist (#21) vinner heatet, 2:a blir Max Runesson (#95), 3:a blir Rasmus Augustsson (#23), 4:a blir Sonny Broström (#46), 5:a blir Elvin Berndtsson (#14) och 6:a blir Simon Andersson (#94).

Position: 2:a (Bästa tid: 52,309)

A-Final (20 varv)

Vi hade fortfarande en tendens till understyrt i heat 2 och vår motor går fortfarande väldigt torrt, så till finalen gör vi ytterligare några små förändring på karten.

Genom sina två andra platser får vi en tredje startruta i finalen. Startuppställningen i A-Finalen för de tre första leden är. Master startar David Bergqvist (#27), 2:a är Alex Bergqvist (#21), 3:a är Max Runesson (#95), 4:a är Ellinor Aspeqvist (#61), 5:a är Rasmus Augustsson (#23) och 6:a är Sonny Broström (#46).

Max gör en bra start och ligger i rygg på David Bergqvist genom första kurvan så att Alex Bergqvist inte kan komma in emellan. Men Alex hänger kvar på ytter och får därmed innern in i kurva två. På rakan mellan kurva ett och två tar sig Max upp jämsides med David men på utsidan inför kurva två. Alla tre går in i bredd in i kurva två och jag är övertygad om att det skall smälla, men de är så rutinerade och litar på varandra så de klarar av kurvan. När förarna återigen blir synliga från bandepån när de kommer ut ur kurva tre så leder Alex följt av Max och sedan David. David har däremot inga som helst problem att kör om Max utmed rakan. Bröderna Bergqvist är i en liga för sig i denna tävling och de drar ifrån övriga fältet ordentligt, de har en inbördes kamp om vem som skall vara bäst i familjen. Daniel Anderson (#163) som startade på sjunde plats har jobbat upp sig till en fjärde plats och runt varv åtta har han kört ikapp Max. De byter plats några gånger fram till varv tretton och några gånger flera gånger per varv. Detta är inte bra eftersom de båda förlorar mycket tid på detta och en konsekvens är att Rasmus Augustsson (#23) tar in enormt mycket tid på dom. Men tillslut så lugnar dom ner sig och Max får ligga först och dra och då lyckas de åter igen öppna upp luckan till Rasmus. Men Daniel är snabb på rakan och är flera gånger uppe jämsides med Max, men Max bromsar betydligt mycket senare och klarar därför av att behålla tredje platsen. Och de tappar ingen tid genom detta emot Rasmus. På det tjugonde och sista varvet försöker Max vara lite smart. Han vill att Daniel skall köra om honom på långa rakan, så han släpper gasen betydligt tidigare än han brukar. Men Daniel hade tyvärr inte fått en lika bra utgång ur kurva tre på detta varv och hade därför en lite lucka upp till Max. Så i stället så får Max försöka stänga dörrarna i de sista kurvorna och han gör ett mycket bra jobb, men tyvärr för oss så hittar Daniel den lilla luckan (den var inte stor men den fanns där) i sista kurvan och kör om oss. En mycket snygg omkörning, samma omkörning som Max hade planerat att han skulle göra på Daniel om han hade kört om honom på rakan.

Position: 4:a (Bästa tid: 52,588)

Sammanfattning

Vi är jätte nöjda med en fjärde plats i finalen, även om det känns lite surt att förlora pallplatsen i sista kurvan. Med det är racing och Max hade gjort samma omkörning tidigare i heaten.

Däremot så gick vi fel med inställningarna i finalen, karten sladda i vissa kurvor och understyrningen blev än värre än var den var i heat 2. Men det är bara att ta lärdom av detta och testa mer chassi inställningar. Sen hade vi inte tillräckligt med fart på rakan, även detta måste vi försöka analysera och se vad det kan bero på (till viss del har det med understyrningen att göra).

 

För övriga Södertälje KRC förare gick det tyvärr inte så bra.

Sofia S Jakobsson (#6) hade 32:a tiden i tidkörningen vilket placerar henne i B gruppen, det ger henne startruta 22 när B möter A och startruta 21 när B möter C. Hon slutade på en 20:e plats i första heat och en 14:e plats i det andra heatet. Det räckte till en 2:a startruta i B-finalen. B-finalen vinner hon klart och får därmed startruta 26 i A-finalen. Hon gör ett kanon första varv och är uppe på en 12:e plats, på det sjätte varvet tappar hon en plats och på varv fjorton tappar hon ytterligare en plats. På det sextonde varvet är hon involverad i en krock tillsammans med några andra. Hon klassificefras på en 21:a plats.

Lucas Stenberg (#88) hade 17:e tiden i tidkörningen vilket placerar honom i B gruppen, det ger honom startrutan 12 när B möter A och startruta 11 när B möter C. Han slutade på en 11:e plats i första heatet och på en 18:e plats i andra heatet. Det räcker till startruta 22 i A-finalen. Lucas gör ett dåligt första varv och trillar ner till en 26:e plats, på varv tre tappar han ytterligare en placering. På varv fyra återtar han två platser, för att på varv sex återigen tappa två. Men på varv sju så tar han två platser och på varv tio ytterligare en. På varv 11 som blir Lucas sista eftersom han vår röd/blå flagg tar han upp sig ytterligare två platser. Lucas slutar på en 21:a plats. Lucas hade otur med trafik och blev påkörd två gånger så att han snurrade.

Övriga artiklar

Klicka på önskad artikel nedan för att öppna den.

2014-11-18 - Rotax Junior Max - Träning

Rotax Junior Max - Träning

Vi har haft tur med vädret under oktober och november. Därför har vi i stort sätt kunnat träna varje helg fram till nu och Max har hunnit med att köra många varv både på Tuvängen och Järfälla banan. Detta har vi gjort för att Max skall lära sig den nya karten och vara så förbered som möjligt inför nästa säsong.

Det är en hel del svårigheter att övervinna när man gå från Mini till Rotax Junior, i stort sätt alla säger att steget är mycket svårare att ta än vad det var att gå från Micro till Mini. Därför har vi tränat så mycket vi bara orkar. Vi har hittills bara skruvat minimalt på karten och istället mest koncentrerat oss på att Max skall lära sig hitta rytmen i den nya klassen.

Här är några svårigheter att övervinna:

Motor effekten - Motorn är betydligt starkare än den Max hade i Mini. Det gör att det till viss del blir enklare att köra eftersom den kan maskerar misstag i kurvorna, men samtidigt kan den skapa problem.

Förgasare - Dellorto förgasaren som används i Rotax är nästa problem man måste lära sig. Man kan inte bara trycka gasen i botten ut ur kurvorna för då dör motorn. Utan man måste smyga på med gas och sedan öka gasen så länge som motorn vill dra. Detta går i och för sig ganska fort att lära sig, men det var ett problem i början när Max gasade alldeles för sakta, han sa vid ett tillfället "Jag hinner inte gasa färdigt innan rakan är slut".

Spårval - P.g.a. den starkare motorn så kör man inte samma spår som Max gjorde i Mini. Har man en motor med lite effekt så måste man göra kurvan så rund som möjligt, minsta sladd betyder att man tappar fart. Men med en effekt stark motor så är detta problem mindre, här gäller det istället att inte köra för långa spår. Just spårvalet in i kurvorna har Max haft stora problem med och det har han till viss del fortfarande problem med, spårvalet in i kurvan sitter i ryggmärgen på honom. Men vi jobbar vidare på detta så att även detta fastnar.

Bromspunkter - Som alltid när man byter klass så gäller det att lära sig hitta vart bromspunkten är någonstans, det gäller att lära sig att bromsa så sent som möjligt. Därför har vi jobbat mycket på detta och givetvis haft karten rätt viktad för att vi inte skall få fel referens punkter.

 

Till våra konkurrenter!
I helgen 15-16/11 (körde både lördag & söndag) verkar det som om Max tog ett stort steg i rätt riktning med att hitta rytmen i körningen. Han satte mycket jämna och snabba tider både på blöt och torr bana, men det som imponerade mest på mig var tiderna som Max satte på söndagen. Det saknas fortfarande åtta tiondelar till de bästa tiderna som sattes på MKRen 2012 & 2013. Men med förutsättningarna att det bara var 5 grader i luften och banan var grön efter lördagens regn så är tiderna mycket imponerande. Och för er som undrar så körde vi givetvis med rätt vikt och på Mojo däck som vi har kört över 6 timmar med. cool

 

Unipro

Vi har även fortsatt att göra tester år Unipro, med att testa olika firmware och sensorer.

Har ni några frågor eller behöver hjälp med era Unipro UniGo så är det bara att höra av er till oss.

Go faster faster with Unipro!

2014-09-24 - Avslut i två klasser till helgen

Nu till helgen blir det avslut i två klasser.

För Max blir det hans sista tävling i Mini, vi avslutar därmed en otroligt framgångsrika tid med Raket motorer. Efter helgen kommer vi att prova våra vingar i Rotax Junior/Junior 125.

För Moa blir det hennes sista tävling i Micro, hon kommer efter helgen att börja köra Mini.

Nu till helgen körs Sverige Cupen i Linköping. Sverige Cupen är final mellan de tre stora serierna SKCC, MKR och NC i Sverige, men det körs även sista deltävlingarna i Raket Cup och Rotax Challenge under lördagen.

Så har ni vägarna förbi Linköping ta er tid och titta förbi för att se riktigt bra racing inom Karting.

2014-08-25 - MKR Champion (uppdaterad)

Max Runesson säkrade MKR titeln 2014 i Mini

Max säkrade MKR titeln i Mini genom att bli trea i Gävle (MKR 7).

MKR-Champion 2014

Övriga pallplatser

Om de två andra pallplatserna är det nu bara tre personer som det står emellan Kalle Gustafsson (#91), William Sjöblom (#80) och Oliver Fürstenhoff (#13).

Kalle är klar för pallen men frågan är vilken position. William måste bli fyra eller bättre och samtidigt vara före Kalle i mål i Järfälla för att William skall bli 2:a annars är Kalle 2:a.

För Oliver räkning står det mellan en tredje eller fjärde plats. För att han skall bli trea måste han vinner i Järfälla och William får inte bli femma eller bättre.

Dessutom avgör DM i Järfälla, så det kommer att bli en spännande avslutning.

(Reservation för eventuella felräkningar)

2014-08-09 - Avgörande om MKR titeln i Mini 2014

Avgörande om MKR titeln i Mini 2014

Det är nu det skall avgöras vem som tar hem MKR titeln 2014 i Mini.

Det återstår nu två deltävlingar i serien och fr.o.m. nästa tävling kommer det att ske många omkastningar i tabellen. Detta p.g.a. att man räknar bara de sex bästa resultaten, så efter nästa tävling tas det sämsta resultatet bort.

 

Nu återstår det bara två förare som matematiskt kan ta hem totalsegern i MKR 2014 och det är Max Runesson (#95) och William Sjöblom (#80).

Max kan sämst komma 2:a i serien, men för att Max skall ta hem totalseger är förutsättningarna följande:

Om William vinner de två återstående tävlingarna

Då måste Max komma på en 3:e plats eller bättre i en av de två återstående tävlingarna.

Om William kommer 2:a eller sämre i någon av tävlingarna

Då är Max MKR mästare för tredje året i rad (två gånger i Mini och en gång i Micro).

 

Även om Max nu är klar för pallen så är det fortfarande mycket öppet om de övriga två pallplatserna. Det är fyra förare som som slåss om platser och det är Kalle Gustafsson (#91), William Sjöblom (#80), Oliver Fürstenhoff (#13) och Axel Nilsson Cederström (#45).

(Förarna är uppställda i den ordning de ligger i tabellen just nu)

 

Det kommer att bli mycket spännande i de två återstående tävlingarna för att se vilka förare som kommer att göra Max sällskap upp på pallen i MKR serien.

 

Runesson Racing önskar alla tävlande lycka till och vi ser fram emot en spännande avslutning.

2014-08-03 - Reportage om Max och Moa i Dagens Nyheter

Reportage om Max och Moa i Dagens Nyheter

I dagens nummer (3 augusti) av Dagens Nyheter finns det ett reporage om Max och Moa.

Artikeln går även att läsa digitalt klicka på bilden nedan (kräver DN Plus).

Max på Tuvängen från DN

2014-05-16 - MKR 2 i Rasbo

Nu till helgen körs andra deltävlingen i MKR (Mellansvenska Kart Racingserien) i Rasbo som ligger strax utanför Uppsala.

Denna helg är det bara Max som kommer att tävla eftersom Moa valde att istället vara med på sin trupp gymnastiktävling.

Följ oss live på plats i Rasbo eller via Amigoo.

2014-05-02 - Utväxling

Utväxling

Den ständiga frågan på banan är vilket drev kör ni på.

Jag får frågan många gånger under en race helg/träningsdag, men även jag ställer den frågan till andra för att få veta att vi ligger hyfsat rätt. Karaktärerna mellan motorerna är olika och det kan därför skilja några kugg mellan motorerna för att de skall gå lika bra och det skiljer sig också förare emellan. Generellt kan man säga, ju bättre föraren man är ju mindre drev kan man köra på d.v.s. som nybörjare tenderar man att ofta få köra med minst 1-2 kuggar större bakaxeldrev än vad en bra förare kan göra för att få bra utgångar ur kurvorna

I många klasser kan man använda olika motordrev. Ett större motordrev kräver ett större bakaxeldrev för att få samma utväxling än vad ett mindre motordrev gör. Ett större motordrev har större anläggningsyta mot kedjan d.v.s. fler kuggar och sliter därför mindre på kedjan än vad ett mindre motordrev gör. I vissa klasser som använder stora bakaxeldrev på torrt t.ex. Junior 60 finns det vissa som byta till ett mindre motordrev i regn, bara för slippa använda ett bakaxeldrev som det finns risk skall ta i marken/curbs när man kör.

Drevning mellan torrt och regn.
I Micro/Mini skiljer det ungefär 3 kuggar mellan torrt och regn, men detta beror mycket på banan karaktär. En bana men många långsamma kurvor på där kan man behöva gå upp ytterliggare någon/några kugg i regn.

Tänk på när ni frågar folk i depån om vilket drev de kör på, så är det inte alltid ni får rätt svar. Om ni får ett svar så analysera svaret och tänk efter om det verkar rimligt, tänk även på att de kan köra på ett annat motordrev än vad ni gör.

Här nedan presenteras en lista på de olika utväxlingarna man får vid olika motor- resp. bakaxeldrev.

  9 10 11 12 13 14
64 7,11 6,40 5,82 5,33 4,92 4,57
65 7,22 6,50 5,91 5,42 5,00 4,64
66 7,33 6,60 6,00 5,50 5,08 4,71
67 7,44 6,70 6,09 5,58 5,15 4,79
68 7,56 6,80 6,18 5,67 5,23 4,86
69 7,67 6,90 6,27 5,75 5,31 4,93
70 7,78 7,00 6,36 5,83 5,38 5,00
71 7,89 7,10 6,45 5,92 5,46 5,07
72 8,00 7,20 6,55 6,00 5,54 5,14
73 8,11 7,30 6,64 6,08 5,62 5,21
74 8,22 7,40 6,73 6,17 5,69 5,29
75 8,33 7,50 6,82 6,25 5,77 5,36
76 8,44 7,60 6,91 6,33 5,85 5,43
77 8,56 7,70 7,00 6,42 5,92 5,50
78 8,67 7,80 7,09 6,50 6,00 5,57
79 8,78 7,90 7,18 6,58 6,08 5,64
80 8,89 8,00 7,27 6,67 6,15 5,71
81 9,00 8,10 7,36 6,75 6,23 5,79
82 9,11 8,20 7,45 6,83 6,31 5,86
83 9,22 8,30 7,55 6,92 6,38 5,93
84 9,33 8,40 7,64 7,00 6,46 6,00
85 9,44 8,50 7,73 7,08 6,54 6,07
86 9,56 8,60 7,82 7,17 6,62 6,14
87 9,67 8,70 7,91 7,25 6,69 6,21
88 9,78 8,80 8,00 7,33 6,77 6,29
89 9,89 8,90 8,09 7,42 6,85 6,36
90 10,00 9,00 8,18 7,50 6,92 6,43
91 10,11 9,10 8,27 7,58 7,00 6,50
92 10,22 9,20 8,36 7,67 7,08 6,57
93 10,33 9,30 8,45 7,75 7,15 6,64
94 10,44 9,40 8,55 7,83 7,23 6,71
95 10,56 9,50 8,64 7,92 7,31 6,79

2014-05-02 - Artikelsidan är uppdaterad

2014-05-02: Artikelsidan har fått ett nytt utseende. Högst upp finns det knappar för att visa artiklar för resp. år. 2014 visas som standard, detta för att snabba upp visningen av artiklar.

2014-05-01 - Nu till helgen är första MKR tävlingen

Nu till helgen kör vi igång MKR serien årgång 2014

Första deltävlingen arrangeras av Enköping MK

Följ oss live genom att komma till Enköping nu på lördagen den 3 maj eller följa oss via Amigoo

2014-04-08 - Då drar tävlingssäsongen 2014 igång - Följ oss live

Då drar tävlingssäsongen 2014 igång till helgen.

Nu till helgen den 12 april kör vi årets första tävling Klippan Cup som arrangeras av KS Klippan. Försäsongsträningen har gått bra och vi har redan många mil i karten, så nu håller vi tummarna att allt skall fungera nere i Klippan.

Följ oss live antingen genom att ni ta er till Klippan eller genom att följa oss på Amigoo.

Vi köra i klass Mini med startnummer 95.

2014-04-02 - Chassi inställningar - Framvagn

Framvagnen

Här nedan skall jag försöka beskriva de olika inställningsmöjligheter som finns på framvagnen och vilka effekter de har på karten.

Tänk på att inställningarna bara är generella inställningar, de kommer inte att passar alla förare eller chassin.

Många viktiga och enkla justeringar av hantering kan göras på kartens framvagn. De flesta hanteringsproblem som uppstår i ingången till kurvan men även genom kurvan är förmodligen resultatet av felaktig framvagnsinställning. Insvängning, greppet fram och styrrespons korrigeras genom enkla justeringar på kartens framvagn.

Jag hör mycket snack i depån att man skall göra si eller så med inställningen eftersom man gör så inom annan banracing. Men man kan inte överföra samma inställningar som man har på t.ex. en formelbil till en kart, mycket beroende på att en kart saknar differentialväxel (stela bakaxel) samt att karten saknar fjädring.

Genom att karten saknar en differentialväxel så kan den inte eller har svårt att svänga i en kurva. Men säger ni en kart kan ju svänga och det har ni helt rätt i. En kart kan svänga genom en mycket finurlig lösning på styrspindelns C-fäste. C-fästet som styrspindlarna sitter fast i lutar bakåt i överkanten i förhållande till underkanten (Caster) som ger effekten att det inre framhjulet i en kurva går nedåt och det yttre går uppåt när man svänger. Detta kan ni själva testa med karten på marken i depån, vrid karten ratt fullt vänster då kommer karten att lyfta det högra framhjulen från marken. Men vad hjälper det att karten lyfta framhjulet när det var den stel bakaxel som gjorde att karten inte kan svänga. De krafter som bildas när en förare bromsar (vikten förs framåt) och sedan svänger (vikten förs åt sidan) gör att karten istället kommer att lyfta det inre bakhjulet. Genom att lufta det inre bakhjulet från marken i kurvan så kan en kart svänga d.v.s. man köra på tre hjul i kurvan. För att bibehålla samma grepps nivå från däcken kurvorna i förhållande mellan fram och bak, är oftast bakdäcken dubbelt så breda som framhjulen.

 

Spårvidd

Den vanligaste och enklaste justeringen på framvagnen är att ändra spårvidden. Detta görs genom att flytta brickorna på styrspindel axeln mellan insidan och utsidan av framdäcket (fälgens infästning).
Breddas den främre spårvidden kommer det att skapa mer flex i den främre änden av kart som resulterar i mer grepp fram och snabbare instyrning. Att minska den främre spårvidden kommer att få motsatt effekt och leda till långsammare instyrning och mindre grepp fram.

Vid en breddning av framvagnen får effekten att det inre framhjulet går ner mer och det yttre framhjulet går upp mer vilket ger det lättare för karten att avlasta/lyfta det bakre innerhjulet. D.v.s. en bredare framvagn lyfter innerhjulet mer än en smalare framvagn.

Man skall eftersträva att köra så smalt som möjligt fram, men tillräckligt brett för att karten skall styra in som man vill. En bred framända gör att karten rulla tyngre på raksträckorna och att det blir tyngre att vrida på ratten för förare.

Tänk på att göra förändringen på båda styrspindlarna så att du har samma bredd på båda sidorna.

 

Toe justering

Toe inställningarna kan påverka viktfördelningen, toppfart och styrrespons på en kart. Ju mer Toe-In/Out man har desto lägre toppfart får man p.g.a. att man dra/släpar framdäcken emot färdriktningen d.v.s. framdäcken bromsar.

Att köra med Toe-In skall man försöka undvika eftersom det får en kart som blir instabil/ormar sig på raksträckorna.

Om man ökar Toe-Out inställningen så ökas den inledande instyrningsresponsen. Om karten känns känslig och/eller bakänden sladdar vid ingången i kurvan kan detta bero på för mycket Toe-Out. Att köra med en neutral Toe inställning eller lite (någon grad) Toe-Out rekommenderas för de flesta kartar i torrt väglag. På regn kan det vara en fördel att öka Toe-Out för att underlätta instyrningen i kurvorna samtidigt som bromseffekten inte är lika hög på raksträckorna p.g.a. den minskade friktionen mot den blöta banan.

Inmätning av Toe skall alltid göras med karten på plan mark och inte på kartvagnenen. Lär dig sedan hur mycket det skiljer sig mellan kartvagnen och när karten står på marken, genom detta kan du sedan kontrollera dina inställningar på kartvagnen.

 

Caster / Camber

De flesta kartar på marknaden idag kan justera camber och caster. De flesta chassimärken använder sig av en eller två excentrisk bricka som gör att spindelbulten ändrar lutning när man vrider på dom. Har man excentrisk brickor så påverkar man både camber och caster samtidigt när man vrider på brickan. Det finns även chassin som har möjligheten att justera camber och caster individuellt.

Caster

Caster är den hur mycket styrspindeln (spindelbulten) lutar bakåt/framåt i förhållande mellan övre och undre delen. Vid positiv caster lutar den övre delen av styrspindeln mer bakåt än den undre delen. En kart har alltid positiv caster (se inledningen hur en kart kan svänga). Det du kan göra i en kart är att skapa mer eller mindre positiv caster.
Caster påverkar greppet både fram och bak på karten, den påverkar även (mark)känslan föraren har i ratten. Mer positiv caster skapar mer chassijack effekt och överför därmed mer tryck på yttre bakhjulet samtidigt som den avlastar det inre bakhjulet. Ju mindre caster man kör med ju mindre (mark)känsla får föraren i ratten. Caster styr mängden känsla och grepp i framvagnen.

Genom att öka caster så förbättras instyrningsgreppet och styrresponsen. Styrresponen blir snabbare med mer caster eftersom styrsindeln lutar bakår i C-fästetinnerhjul (styrsindelbulten), effekten blir att framhjulen rör sig mer (snabbare) nedåt och uppåt snabbare vid ändring av styrutslag på ratten.

I torrt kan man öka caster när man eftersträvar bättre grepp och snabbare styrrespons i framvagnen. Tänk på att för mycket caster ger en nervös karten vid instyrning in och igenom kurvan samtidigt som det kommer att ge understyrning från apex och ut ur kurvan.
På banor som har mycket grepp kan det vara en fördel att minska mängden caster för att minska trycket på det yttre bakhjulet. I regn fungerar det oftast bäst att köra med mycket (full) caster.

Camber

Camber är den grad i vilken framhjulen lutar mot eller bort från varandra, om de övre delarna av framhjulen är närmare varandra än botten då är det negativ camber och tvärtom så är det positiv camber. För att maximera greppet vid kurvtagning skall man eftersträva att ha så mycket som möjligt av däckets yttre slitbana emot bana som möjligt. Camber inställningen ansvarar främst för att upprätthålla maximalt däckskontakt (gummi) från framhjulen mot banan i kurvorna.

Positiv camber kommer att ge mer styrresponskänsla samtidigt som det kommer att ge karten mer chassijack effekt. Kör man med negativ camber så kommer framdäcken att hettas upp fortare.

 

Höjdjustering

Vad som händer när man sänker eller höjer styrspindlarna i chassit är att man höjer och flytta bakåt eller sänker och flyttar framåt kartens tyngdpunkt.

När du sänker styrspindeln i chassit så höjer du kartens markfrigång. Detta ger konsekvensen att du höjer kartens tyngdpunkt samt att tyngdpunkten flyttas bakåt. Effekten blir att karten reagerar lite långsammare initialt när du vrider på ratten men därefter och till kurvan apex kommer du att få mer grepp i framändan. Effekten av att ha flyttat tyngdpunkten bakåt är att det skapar mer grepp i bakvagnen genom hela kurvan samt att bakvagnen sitter mer platt, särskilt efter kurvans apex.

Var noga med att inte gå för långt med att höja kartens framända. Handlingsmässigt så känns karten bra men du kanske känner att motor tappar effekt/förlorar kraft i mellanregistret ut ur svängarna. Vad som hänt när du höjer framändan för mycket är att tyngdpunkten har flyttats för långt bakåt som då gör att karten sitter alltför platt genom kurvan och därmed inte har tillräckligt mycket chassijack effekt eller differential effekt d.v.s. låter inte det obelastade inre bakhjulet lyftas från banan genom kurvan, du släpar det inre bakhjulet i marken och därmed tappar du motor effekt.

Tänk på att höja/sänka båda sidorna lika mycket.

 

Ackerman och styrutslag

Många kartar på marknaden idag är utrustande med ett antal monterings hål för styrstaget på styrspindeln. Genom att flytta styrstaget inåt (mer) eller utåt (mindre) på styrspindeln förändras mängden Ackerman (mer/mindre) på karten. På vissa styrspindlar kan man även flytta styrstaget framåt (mer) eller bakåt (mindre) som förändras känsligheten (mer/mindra) på styrutslaget d.v.s styrspindeln rörelse i förhållande till rattutslaget.

För er som inte vet vad Ackerman är för något kommer här en liten förklaring. Om du tar en bit snöre låt säga 30cm långt. Fäster den en ände av snöret vid i bordet och den andra änden vid en penna. Rita nu en bit av en cirkel. Fäst nu pennan 5 cm in på snöret d.v.s. 25 cm från där snöret är fäst i bordet, upprepa samma cirkel rörelse som tidigare. Det första märket du gjorde motsvarar det yttre framhjulet och det andra märket motsvarar det inre framhjulet på din kart, den fasta änden på snöret är mittpunkt för den båge som karten kör igenom en kurva. Som du märker så rullar innerhjulet med in mindre diameter/radie än ytterhjulet, därför måste innerhjulet styra mer än ytterhjulet. Detta är Ackerman.

Det här kan skilja sig emellan olika styrspindlar, men oftast är det yttre hålen på styrspindlarna som ger nästan parallell styrning vilket innebär att framhjul nästan vrids i samma takt emot varandra. Vid användning av de inre hålen på varje styrspindel så kommer karten ha mer Ackerman eller med andra ord, den inre styrspindeln kommer att svänga mer i förhållande till den yttre styrspindeln (eller om man så vill, ju mer man styr på ratten ju mer Toe-ut får man).

Om du ökar Ackerman så har det en ökande effekt på instyrningen av din kart. Det tvingar inre framdäcken att arbeta mer och öka den mekaniska chassijack effekten, som i sin tur medför att du kommer att öka lyftet av det inre bakdäcket genom kurvan samtidigt som du ökar trycket (mekaniska greppet) på det yttre bakdäcket. Det här är bra men som alla goda ting i livet, för mycket av det goda är inte bra!

På en banor som erbjuder en hel del snabba svepande kurvor med en snabb kurva som leder ut på den längsta rakan, kommer för mycket Ackerman medför minskad toppfart. Det är som att ställa in karten med Toe-Out (se ovan ”Toe justering”). Däremot på banor med många kurvor av typen "stopp, sväng, gå" d.v.s. snäva 180° kurvor kan en ökning av Ackerman kommer till hjälp. Karten kommer då att ändra riktning snabbare utan att överarbeta yttre framdäcket samtidigt kommer motorn att få hjälp att accelerera ut ur kurvorna genom den ökade chassijack effekten (se även ”Höjdjustering”).

På många kartar har man även möjligheten att justera Ackerman på rattstången där styrstagen är bultade i rattstången ”spaden”. Genom att flytta styrstagen till de nedre (mer) eller övre (mindre) hålen på spaden så förändras känsligheten (mer/mindre) på styrutslaget d.v.s. styrspindlarnas rörelse i förhållande till rattutslaget.

 

Stabiliseringsstag

På vissa chassin finns möjligheten att montera ett främre stabiliseringsstag. Har ditt chassi denna möjlighet är det ett bra verktyg för att skapa mer grepp i framvagnen på din kart. Ett stabiliseringsstag gör att karten blir styvare mellan huvudrören på ramen. Vissa stabiliseringsstag är av modellen ”blad typ” med dessa stag går det även att finjustera mängden extra grepp genom att vrida på dom.

Om man saknar initialt styrrespons eller om man tycker att framvagnen inte känns tillräckligt stabil kan man prova att montera ett stabiliseringsstag. I junorklasserna används nästan aldrig stabiliseringsstag eftersom man i dessa klasser eftersträvar ett så mjukt chassi som möjligt.

 

Frambåge/Framspoiler

Frambågen skall nästan alltid vara åtdragen. Om man lossar på skruvarna så minskar man greppet fram.

 

Sidobåge/Sidoboxar

Genom att ha sidobågarna lösta så minskar man generella greppet, det kan också hjälpa till att minska understyrning speciellt i slutet av kurvan d.v.s. från Apex ut ut. Har man däremot generellt dåligt grepp i hela kurvan se till att sidobågarna är åtdragna.
Junior kartar har ofta skruvar medan senor kartar (CIK/FIA homologerade) har fjädrar för att hålla i sidobågarna. Man kan antingen lossa lite på båda skruvarna eller ta bort en skruv (fjäder). Tänk på att inte lossa skruvarna för mycket så att ni riskerar att tappar sidoboxarna.

 

Framhjuls nav

Det finn(Text kommer snart)

 

Fälgar

Se ovan "Framhjuls nav" och under rubriken fälgar i ”Chassi inställningar – Bakvagn”.

 

Däckstryck

Däckstryck är beskrivet i artikeln ”Chassi inställningar – Bakvagn” under rubriken däckstryck.

 

Slutsats

Eftersom olika chassin har olika chassi geometrier, däcken grepp, greppet i banan och förarens längd och vikt spelar roll på hur man skall ställa in chassit optimalt, så finns det ingen grundinställning som fungerar på alla kartar.
Kontrollera med chassi leverantören för att se vilka grundinställningar de rekommenderar att man börjar med.

Sen är det bara ut och testa för att se vilka inställningar som passar er bäst.
Men glöm inte att dokumentera era tester och inställningar ni gjort. När ni dokumenterar glöm inte bort att ange väder och vind, grepp o.s.v., för det är till stor hjälp när ni vid ett senare tillfälle behöver dom.

Lycka till.

2014-04-02 - Wroom har en artikel om Unipros nya UniGo laptimer.

Wroom har en artikel om Unipros nya UniGo laptimer.

http://www.vroomkart.com/news/17952/unigo-05-series-innovating-quality

2014-03-25 - Chassi inställningar - Bakvagn

Bakvagnen

Här nedan skall jag försöka beskriva de olika inställningar man kan göra på bakvagnen och vilka effekter de har på en kart.

Tänk på att inställningar bara är generella inställningar, de passar inte alla förare och/eller chassin. När ni står i depån och tittar på någon annans kart så kan ni inte bara kopiera deras inställning och tro att det är rätt inställning för er förare, men det kan vara värt att prova. Det är helheten av alla inställningarna på er kart som måste passar just er förare, för en annan förare passar en helt annan inställning.

Jag hör mycket snack i depån att man skall göra si eller så med inställningen eftersom man gör så inom annan banracing. Man kan inte överföra samma inställningar som man t.ex. har på en formelbil till en kart, mycket beroende på att en kart saknar differentialväxel (genom sin stela bakaxel snurrar både bakhjulen lika fort/mycket) samt att den saknar fjädring.

 

Spårvidd

En minskad spårvidd bak ger konsekvensen att du får mer tryck på det yttre bakhjulet och därmed oftast mer grepp bak. Men en annan konsekvens är att du även minska hävstången att avlasta det inre bakhjulet.

Undvik att smalna av spårvidden för mycket i din iver att få mer grepp bak, eftersom du kommer att finna att du får för mycket grepp som då kommer att rubba balansen i kart. Detsamma gäller även när du överdriver åt andra hållet (ökad spårvidden).

En för smal spårvidd ger konsekvensen att karten får svårt att avlasta det inre bakhjulet i kurvan. Om du inte lyfter innerhjulet i kurvan (släpar det i marken) kommer det att medföra att karten understyr samt att du tappar motor effekt. En för bred spårvidd kan göra att du avlastar innerhjulet för mycket och därmed kör på en mindre däcksyta på det yttre hjulet. En för bred spårvidd kan också få konsekvensen att karten inte orkar avlasta inre bakhjulet igenom hela kurvan, utan initialt lyfter innerhjulet men hävstången är för lång så karten inte orkar hålla innerhjulet uppe igenom hela kurvan.

Man skall alltid eftersträva en balans mellan fram och bakvagn. Men en tumregel är att man skall eftersträva att köra så smalt som möjligt för att maximera greppet bak, men ändå så pass brett så att man avlastar det inre bakhjulet igenom hela kurvan.

Som nybörjare är det ganska vanligt att man ofta kör med för smal spårvidd bak. Som förälder/mekaniker står man och tittar på sin förare och ser att kartens bakvagn sladdar mellan ingången i kurvan och till apex. Man tror då oftast att man har för dåligt grepp bak och man smalnar av mer, detta får oftast konsekvensen att problemet blir ännu större. Är spårvidden för small bak så har karten svårt att avlasta det inre bakhjulet i ingången till kurvan, det får karten att understyra. Föraren gör det enda rätta och vrider mer på ratten och få därmed större chassijack effekt (se Chassi inställningar – Framvagn), karten kommer tillslut att avlasta innerhjulet när chassijack effekt är tillräckligt stor. Men när karten väl avlastar innerhjulet så har föraren ett alldeles för stort rattutslag som då kommer att medföra att karten sladdar.

 

Höjdjustering

Vad som händer när man sänker eller höjer bakaxel i chassit är att man höja och flytta fram eller sänka och flyttar bak kartens tyngdpunkt.

Med bakaxel i sitt nedre läge höjer man chassits tyngdpunkt samtidigt så flyttas det framåt. Effekten av högre tyngdpunkt gör att du får mer tryck på yttre bakhjulet (mekaniskt grepp) och samtidigt lättare avlastar det inre bakhjulet.

Som en generell regel bör man alltid köra med axeln i sitt nedre läge, man bör endast höja bakaxel när man har provat alla andra inställningsmöjligheter och när karten två hjular i kurvorna.

 

Stabiliserings stag

På vissa chassin finns möjligheten att montera ett bakre stabiliserings stag. Har ditt chassi denna möjlighet är det ett bra verktyg för att skapa mer grepp i bakvagnen på din kart. Vissa stabiliserings stag är av modellen ”blad typ” med dessa stag går det även att finjustera mängden extra grepp genom att vrida på dom.

 

Stol stag (extra)

Extra stol stag han ibland behövas monteras mellan stolens överdel och bakaxelns hjullagerhållare. Genom att köra med ett eller två stag per sida får man mer tryck på bakaxeln som ger betydligt mera grepp bak. Att montera eller ta bort extra stol stag har mest effekt vid gaspådrag ut ur kurvor.

 

Bakhjuls nav

Genom att öka eller minska avståndet mellan utsidan av bakaxel yttre lager och insidan av bakhjulets nav så ökar eller minska du mängden "arbetande" axel. Med andra ord längden på axeln som är mellan kartens ram och hjulenheten är den del av axeln som kan flexa obehindrat.

I stället för att öka eller minska spårvidden som medför mer eller mindre mängd ”arbetande” axel kan man byta till längre eller kortare nav för att försöka hitta den ultimata balansen. Med längre eller kortare nav kan man fortfarande bibehålla samma spårvidd men minska eller öka bakaxelns flex förmåga. Det går att köpa olika längder av nav och med dessa går det att ytterligare finjustera kartens vägegenskaper efter dina individuella önskemål.

I juniorklasserna eftersträvar man oftast en så mjuk bakvagn som möjligt, därför används oftast bara de kortaste modellera av nav i dessa klasser.

 

Bakbåge/bakspoiler

Infästningen av bakspoilern i chassit (som består av en expanderande gummihylsa) skall av säkerhetsskäl alltid vara ordentligt åtdragen, så att man inte tappar bakspoilern.
Däremot om möjligheten finns så kan man lossa lite på skruvar mellan fästet och bakspoilern. En lös bakspoiler gör att chassit har lättare att röra på sig och medför att man minskar greppet bak (se även stabiliserings stag ovan).

 

Sidobåge/Sidoboxar

Se "Chassi inställningar - Framvagn".

 

Däckstryck

Det första man måste ta reda på är vilket som är det korrekta däckstrycket om man vill få ut det bästa från varje enskild däck. Detta är lätt sagt, men det verkliga problemet är ordet "korrekt" eftersom detta varierar för förare, chassi, banans layout, banbeläggning, väder och temperatur, för att nämna några faktorer.

De olika däcktillverkarna har olika rekommendationer för vad som är ett rekommenderat däckstryck för deras olika gummiblandningar och förhållanden, men det ligger oftast någonstans emellan 0,8-1,6 bar.

Ett högt däckstryck resulterar i liten kontaktyta mellan däcket och banan. Ett högt däckstryck blir däcket snabbare varmt men med risken att det blir för varmt emot slutet av ett heat, som då oftast resulterar i för mycket grepp (karten rullar trögt/fastnar i asfalten). Om man sänker däckstrycket så förbättras greppet i däcket eftersom kontaktytan på däcket ökar samt att man får bättre fjädringseffekt. Däremot om man sänker däckstrycket för mycket så kommer däcket att få en ojämn kontaktyta som resultera i en svårkörd kart.

Varje förare måste själv ta reda på vilket däckstryck som fungerar bäst. Som en utgångspunkt kan man börja med 1,1 bar för både fram och bakdäck. Kör några varv, ändra sedan däckstrycket med 0,1-0,2 bar uppåt eller nedåt. Kör återigen några varv och jämför resultatet. Ändra däckstrycket tills ni hittar det däckstryck som fungerar bäst för er. Glöm inte att dokumentera era värden (däckstryck, väderförhållande, banförhållande o.s.v.).

När sedan förutsättningarna ändra sig så får man göra några små förändringar. T.ex. kallt väder kräver lite mer däckstryck än varmt väder. Har man understyrt så kan man öka däckstrycket bak och för överstyrt sänka däckstrycket bak, det omvända gäller för framdäcken. Men var försiktig med att ändra däckstrycket på framdäcken eftersom sidostabiliteten är mycket viktigt för greppet fram.

Omkretsen på däcket förändras också vid olika förhållanden. Därför är det viktigt att man håller koll på omkretsen för det påverkar i sin tur utväxlingen. Generellt brukar man säga att en förändring på omkretsförändring på 10-15 mm motsvarar ett kugg på bakdrevet. Omkretsen förändras enklast genom att förändra däckstrycket men andra faktorer påverkar också omkretsen t.ex. hur slitna däcken är.

 

Fälgar

Aluminiumfälgar är styvare än magnesiumfälgar och på grund av detta tenderar de att generera mer mekaniskt grepp. T.ex. om du har fyra aluminiumfälgar monterade på karten och bakändan har för mycket grepp som då skapar understyrt. Då kan man montera magnesiumfälgar på bakhjulen för att minska greppet bak. Generellt kan man säga kör med magnesiumfälgar vid varmt väder och aluminiumfälgar vid kallt väder.

Man kan också ändra fälgbredden för att förändra däckets styvhet. Den totala styvheten i däcket förändras med däckstrycket, men genom att ändra på fälgbredden så förändras den laterala och vertikala styvheten i däcket. Speciellt den laterala styvheten kan förändras med däcksbredden. Däckets kontaktyta mot banan förändras inte förutsatt att man använder samma däckstryck, därför förblir greppet från däcken detsamma. Men man påverkar chassiegenskaperna så som styrrespons, bakvagnens följsamhet i kurvorna. T.ex. om bakvagnen inte följer med i en mjuk och jämn sladd genom hela kurvan kan man prova med att montera en bredare fälg bak.

 

Så ut och prova vilken inställning som passar er bäst. Men glöm inte att dokumentera era tester!

Lycka till.

2014-03-11 - Träningsläger (Vendrell, Spanien)

Träningsläget i Vendrell (Spanien)

Max på Vendrell bananDå har vi (Max & Niclas) varit på träningsläger i Vendrell (Spanien).

Vi har kört kart under 5 underbara dagar, sol (var lite blåsigt några dagar) med en temperatur på 15-19 (har svårt att klaga över detta).

Vårt mål med denna träning är att få så många mil i kroppen som möjligt, så att vi är så väl förberedda som möjligt inför säsongstarten i april. Max tillryggalade drygt 400 km under dessa dagar.
Vi hade även i uppdrag att testa den nya Unipro UniGo 6005 med GPS. I jämförelse med vår gamla Alfano Astro LV kan man få ut väldigt mycket mer information ur 6005 direkt på ratten. Och det nya programmet från Off Camber Data är så enkelt och modernt att använda för djupare analys (jag bara älskar det). Det får vår gamla Alfano Astro LV med tillhörande programvara VisualData att kännas gammalmodigt.

Max på Vendrell bananDet blev mycket kart körning under veckan och Max var ganska trött på att köra emot slutet av veckan. Men han presterade ändå mycket jämna och fina tider under hela veckan. Under hans sista pass i Mini satte han sitt snabbaste varv för vecka med tiden 1:03,7.

Jag hade lovat Max att han skulle få köra några varv i en Rotax Junior under sista dagen. Efter lite modifikationer så att han skulle nå pedalerna någorlunda, så hann han med att få 3 varv plus ett utvarv. Han hade fått uppmaningen att ta det extremt försiktigt i början, vilket han också gjorde och han ökade farten succesivt och tiderna kröp ner mer och mer och slutade på 1:01,7 på det tredje varvet.
Han hade bara ett stort leende på läpparna när han kom in.

 

Max får prova om han når pedalerna i en Rotax Junior.

Max skall prova en Rotax Junior och provar om han når till pedalerna

Några varv blev det i en Rotax Junior. Ett stort tack till Madelene Radne som lånade ut din kart.

Max provkör en Rotax Junior

Som jag beskrev ovan så testade vi den nya UniGo 6005 med GPS i Spanien. Här är några varv som Max körde på Vendrell banan (1310 m) utplottade på Google Earth.
Några varv som Max körde på Vendrell banan

Här är några andra varv, här ser man också när Max lämnar depån och kommer in igen.

GPS data på Vendrell banan

Nu väntar vi bara på att karten skall komma hem från Spanien så att vi kan fortsätta med vårträningen på hemmaplan.

Må gott så ses vi snart på en kartbana i Sverige.

2014-03-05 - Chassi instälningar - Stolsmontering

Stolsmontering

Stolens montering är den enskilt viktigaste viktinställning på karten och sker innan man analyserar viktfördelning i karten. En perfekt stolsplacering kan resultera i nästan en perfekt viktfördelning före den extra vikt som eventuellt måste monteras på karten. Stolens montering är utan tvekan en av de mest tidskrävande jobbet på karten, en korrekt positionering av stolen är svårt att få till när man skall tar hänsyn till de olika former, storlekar och förare sittpreferenser.

Chassi tillverkarna har specifikationer för vart stolsplaceringen skall vara för respektive chassi och klass, den bör/skall följas så nära som möjligt.

Det finns verktyg att köpa för stolsmontering som ger en exakt placering av stolen i förhållande till bakaxeln, det går även att tillverka egna redskap utefter tillverkarens angivna mått.

Tycker du att detta är för svårt? Då rekommenderar jag att du skall lämnar in chassit och stolen till en återförsäljare som gärna är behjälplig med att montera stolen på rätt plats.

Lycka till.

2014-03-05 - Chassi instälningar - Viktfördelning

Viktfördelning

Grundjusteringen av viktfördelningen görs innan man åker till banan. Karten ska viktas och justeras för att säkerställa optimal prestanda. Den önskade viktfördelningen görs på en 4-punkts våg och uppnås sedan genom att justera chassit och flytta runt vikter. Felaktig viktfördelning kan t.ex. orsaka understyrning, överdriven eller otillräcklig belastning på något däck, brist på sidogrepp i kurvtagning, dessa är några av många problem som kan uppstå vid en felaktig viktfördelning. En felaktig viktfördelning kan också leda till att du gör en felaktig diagnos av hanteringsproblemet på banan.

De olika chassitillverkarna har olika rekommendationer hur viktfördelningen skall vara för deras respektive chassi och klass. Kontrollera med din leverantör vilken viktfördelningar som rekommenderas för ditt chassi och den klass du skall köra i.

Den rekommenderade viktfördelning för de flesta chassin ligger runt 43% fram och 57% bak.

Tänk på att den rekommenderade viktfördelningen bara är en utgångspunkt, vikterna kan sedan behövas flyttas runt på banan för att ändra köregenskaperna på chassit. Flyttas vikt framåt i karten kommer det att ge mer grepp fram och när du flyttar vikten bakåt kommer det att ge mer grepp bak. Håll viktfördelning sidledes så nära 50/50% som möjligt.

Att flytta ett kg hit eller dit ger oftast ingen större effekt utan är bara en liten finjustering. Har man t.ex. understyrt så behöver man troligen flytta ett antal kg framåt för att avhjälpa detta och det kan vara svårt att flytta vikter, man kan då bli tvungen att flytta stolen framåt 1 cm i taget för att avhjälpa detta.

Lycka till.

2014-02-20 - Länksidan är uppdaterad

2014-02-21: Depåtält (ny kategori)

2014-02-20 - Teamsidan är uppdaterad

2014-02-21: Målen inför säsongen 2014 för förarna Max och Moa är uppdaterad.

2014-02-19 - KU har delvis backat på sitt beslut att införa CIK tjocklek på bakaxlarna

KU har delvis backat på sitt beslut att införa CIK tjocklek på bakaxlarna

KU har skjutit upp sitt beslut att införa CIK tjocklekar på 40 mm bakaxlarna i klasserna Cadetti, Formel Micro och Formel Mini.

En olycklig formulering gör att KU utesluter alla CRG chassi som funnits på marknaden i 9 år att köra i den nationella klass Junior 60.

Men Team Runesson Racing får iallafall fortsätta att köra i de klasser vi hade planerat att köra i med den utrustning som redan står i garaget.

2014-02-18 - KU tar beslut utan att tänka på konsekvensen!

KU tar beslut utan att tänka på konsekvensen!

KU har tagit ett beslut om att införa CIK tjocklekar på bakaxlarna även för klasserna Cadetti, Micro, Mini, J60 och Yamaha.

Det nationella klasserna har alltid haft ett fritt reglemente och där ovanstående klasser därför inte har innefattats av reglerna för tjockleken på bakaxlarna som har funnit under många år.

Beslutet är taget eftersom någon oseriös handlare/team har sålt/använd för tunna 30 mm axlar som därmed har gått av. KU har då tagit ett beslut att införa CIK tjocklekar för alla klasser men då har de inte har tänkt på vilka konsekvenser det får, t.ex. så drabbar det alla CRG åkare som kör med för tunn bakaxel. CRG i Sverige har under 9 år använt sig av en 40 mm axel med 2 mm gods, utan några som helst problem.

Jag har gjort en sammanställning av vilka chassin som har används i respektive junior klass i MKR.
Nu vet jag att det finns fler chassin än CRG som använder 40 mm axelar men eftersom jag inte vet exakt hur många som är drabbade av övriga chassin så har jag lämnat dom utanför min sammanställning.

Tyvärr så redovisar inte SKCC eller NC vilka chassin som respektive förare använder, så nedanstående sammanställning är antal CRG chassit som används i MKR.

Alla junior klasser: 55 av 215 st, d.v.s. 25,58%

Micro och Mini där CRG är störst: 47 av 128 st, d.v.s. 36,72%

D.v.s. det är mer än en fjärdedel av MKR:s startfält som måste byta bakaxel, en bakaxel som det inte finns några som helt problem med.

 

Chassi Antal chassi / klass Summa
Cadetti Micro Mini J60
All Kart 1 0 0 0 1
Birel 8 10 6 4 28
CRG 6 23 24 2 55
Dino 0 1 2 0 3
Energy 1 3 0 2 6
Evo 0 0 1 0 1
FA Kart 0 0 0 1 1
Gillard 0 0 1 3 4
Haase 1 0 0 0 1
HM 0 0 0 2 2
Intrepid 5 4 5 4 18
Jesolo 1 0 2 0 3
Kosmic 0 1 1 1 3
Lenzo 0 0 0 3 3
LH 0 2 2 1 5
Luxor 0 0 1 5 6
Maddox 0 0 0 1 1
Maranello 0 1 1 0 2
MBA 1 0 1 0 2
MS Kart 1 3 1 0 5
OK1 1 2 1 3 7
PCR 0 0 1 0 1
PDB 0 1 0 4 5
Praga 0 0 0 1 1
RK 0 2 1 2 5
Rosso Korsa 0 3 3 0 6
TB KART 0 1 0 0 1
Tecno 5 3 1 0 9
TonyKart 5 6 7 11 29
Top Kart 0 0 0 1 1
Summa 36 66 62 51 215
Antal CRG 6 23 24 2 55
% CRG 16,67 34,85 38,71 3,92 25,58
           
Micro & Mini          
Summa 128        
Antal CRG 47        
% CRG 36,72        

KU innan ni tar ett beslut gör en konsekvensanalys. Nu är det bara att tänk om och göra rätt!!!

2014-02-09 - Karten på väg till Spanien

Träningslägret i Vendrell

Då är karten lastad på lastbilen i Västerås för transporten ner till Spanien.

Själva så kommer Max (Moa ville inte följa med i år) och jag (Niclas) att åka ner så vi är där under vecka 9.

Vi syns snart på Vendrell banan.

2014-02-08 - Unipro "UniGo 6005"

UniproUnipro UniGo 6005

Tack Unipro ApS för möjligheten att vara delaktig i testning och utveckling av den nya serien laptimers från Unipro "UniGo 6005".

Thanks Unipro ApS for the opportunity to be involved in testing and developing the new series laptimers from Unipro "UniGo 6005".

2014-02-06 - Karting klasser

Följande klasser körs i Sverige

Karting klasser

2014-01-12 - Nytt utseende på hemsidan

Hemsidan har fått ett nytt utseende inför säsong 2014.

Allt är ännu inte uppdaterat på hemsidan men håll ut det kommer, samt att det finns lite småfel här och där.

Logga in

Logga in Registrera

Login to your account

Username *
Password *

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
Reload Captcha

Partners

Unipro

 

Mamma och Pappa

RMC toppen "Max" -22

RMC Toppen "DD2" -22

Sök

Online

Vi har 45 besökare och inga medlemmar online

Copyright © 2008-2014 by Runesson Racing.
All Rights Reserved.